Interni newsletter – lipanj 2020.

Razvoj modela online nastave na VERN’u

Udobnost doma, neformalna odjeća, povremeno slušanje nastave iz kreveta, više sna, odlazak u rodni kraj i nemogućnost distrakcije samo su neke od prednosti online nastave za studente.

Iskustvo stečeno prelaskom s kontaktne na online nastavu, pokazalo nam je kako je ona primjenjiva u formalnom obrazovanju jer omogućava izvođenje predviđenog rasporeda i ispunjavanje ishoda učenja. Studenti su svoje zadovoljstvo potvrdili i u anketi koju smo proveli nakon tri tjedna online nastave.

Među prednostima ovakvog izvođenja nastave, studenti su istaknuli sljedeće: udobnost doma, neformalna odjeća, povremeno slušanje nastave iz kreveta, više sna jer se ne troši vrijeme na putovanja, odlazak u rodni kraj, nemogućnost distrakcije itd.

Studenti su također isticali nastavnike koji omogućavaju zanimljivu online nastavu i to kroz povećani angažman, organiziranost, snalaženje, pristup, interaktivnost, opuštenost, ležerniju komunikaciju te ispunjavanje ishoda učenja na drugačiji način. Pritom su problemi s internet vezom najčešće isticani kao čimbenik koji ograničava normalno funkcioniranje online nastave. Naravno, to nije do nas.

Ovo iskustvo je pokazalo kako online izvedbu možemo koristiti i u budućnosti te kako je studentima takav oblik nastave prihvatljiv. S obzirom da smo u kratkom vremenu organizirali njezino izvođenje te da nismo imali prethodnog iskustva, naučene lekcije će nam pomoći u poboljšavanju i prilagodbi institucijskim i studentskim potrebama. Taj oblik nastave svakako bi mogli koristiti u ponudi za naše studente, a posebno one koji rade i studiraju u izvanrednom statusu, kao i studente iz stranih zemalja.

S obzirom da postoji određena vjerojatnost da bi kontaktna nastava ponovno mogla biti obustavljena usred semestra, zbog očekivanja drugog vala COVID-19 virusa, nastavu ćemo pripremati i za online izvedbu u zimskom semestru, što znači da ćemo je u svakom trenutku moći početi koristiti, ovisno o situaciji i procjeni o prikladnosti iste pojedinim skupinama studenata.

Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila,
dekan

Odjel za komunikacije
Datum objave: 16.6.2020.