Interni newsletter – lipanj 2020.

Trendovi u prijavama na studije

Prilagodili smo model upisa i prijemnog ispita te s nestrpljenjem čekamo ljetne upise, posebno u zadnjim tjednima državne mature i nakon toga.

U tekuću, akademsku godinu 2019./20. na preddiplomske smo studije upisali 295 studenata (na jesenskom i proljetnom roku) što je 27 studenata više u odnosu na 2018./19 (jesen i proljeće). Najveća potražnja bila je za studijem Filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja, a to je ujedno i studij na kojem smo u jednom trenutku „zatvorili“ upise radi ograničenih ljudskih i prostornih resursa. Pored njega, zabilježen je porast broja upisanih na studijima Tehničkog menadžmenta i Novinarstva.

Kada govorimo o diplomskim studijima, u 2019./20. upisali smo 128 studenata na diplomske studije (u jesenskom i proljetnom roku) što je 26 manje u odnosu na 2018./19. (jesen i proljeće). No, i izlazeća generacija s preddiplomskih studija, a time i upisni potencijal na diplomske studije, bila je nešto manja, što je utjecalo na rezultat.

Za jesenske upise u AG 2020./21. krenuli smo s novim oglasima i TV spotovima, a napravljena je i nova brošura. Imamo novi pristup s novim kreativnim vizualnim identitetom u online oglašavanju, na koji je sada stavljen naglasak. Trendovi su krenuli povoljno, međutim, sve je stalo u ožujku nakon izbijanja „koronakrize“. Državna matura također kasni, tako da se ovogodišnji termini pomiču prema ljetu. U ovom trenutku imamo 30-ak% manje prijava od prošlogodišnjih brojki, no teško je uopće raditi usporedbe s prošlom godinom radi potpuno izmijenjenih okolnosti.

Aktivirali smo i iskaze interesa za studiranje na 3 nova sveučilišna preddiplomska studija, no za aktivniju oglasnu kampanju čekamo dopusnicu za početak rada sveučilišta.

Prilagodili smo se novonastaloj situaciji, tako da smo izmijenili i upisni model, na način da se sada održavaju online prijemni ispiti, i to jednom tjedno, tako da s nestrpljenjem čekamo ljetne upise, nadamo se obogaćene i sveučilišnim studijima. 🙂

Ivo Ivančić,
glavni direktor Veleučilišta VERN’

Odjel za komunikacije
Datum objave: 16.6.2020.