Interni newsletter – lipanj 2020.

Zašto je važno da smo jedni drugima „potpora“

Organizacija i izvođenje online nastave potpuno je drugačije iz perspektive onih koji brinu da sve funkcionira, odnosno tehničke podrške.

U ljetnom semestru 2020. nastava je započela u učionici, a završila u cyber prostoru. Nakon skoro tri mjeseca izvođenja online nastave, čini se kao da je to godinama naša uobičajena praksa. No, 16. ožujka baš i nije tako davna prošlost.

Za odjel IT potpore to je bio vrlo izazovan i intenzivan period. Puno nepoznanica, a malo vremena. Sada već svi znamo da smo imali „samo“ dva tjedna za pripremu. Izgledalo je kao da smo među rijetkima koji ne izvode online nastavu u tom trenutku, ali iskustvo je pokazalo da smo dobro odlučili.

Institucije koje su nepripremljene odmah krenule u online nastavu imale su mnogo problema, a negodovanje njihovih studenata bilo je vidljivo po društvenim mrežama i u medijskom prostoru.  Puno smo istraživali, planirali i implementirali. Odlučili smo se za MS Teams – jednu platformu za sve predavače, jednu platformu za sve studente i jednu platformu koja će IT potpori omogućiti potpunu podršku nastavi, predavačima i studentima.

Pojednostavili smo svladavanje tehničkih koraka koliko je god to bilo moguće, a sve naknadne aktivnosti usklađivali smo paralelno u dva sustava – Eduneti i Teamsu.

Pružili smo podršku našim dragim kolegama Jadranki, Deanu i Igoru, koji su odradili zanimljive edukativne radionice s predavačima. Kontaktirali smo sve predavače o njihovim tehničkim preduvjetima i pribavljali opremu koja je bila potrebna. Odgovorili smo na bezbroj poziva i mailova studenata i predavača. I onda je krenulo.

U četvrtak, 26. ožujka, online nastava je započela na studijima Tehnički menadžment i Poslovna informatika. Namjera je bila isprobati rad sustava „uživo“, prikupiti povratne informacije te otkriti na vrijeme jesmo li nešto propustili. Povratne informacije su bile odlične i od strane predavača i od strane studenata. U prva dva tjedna, prisustvovali smo svim prvim predavanjima, a kod nekih i više puta. I tada smo dobili povratnu informaciju kako je predavačima laknulo kada su shvatili da smo tu i da smo im na raspolaganju. U prva dva tjedna više od 1.200 odrađenih sati online nastave na malim ekranima, ali i dalje na VERN’ov način. Interaktivnost sa studentima, gosti predavači, rad u timovima, tvrtke partneri, erasmusovci, međunarodni studenti, obrane završnih i diplomskih radova, prijemni ispiti… Svi su bili u Teamsu. I tako do današnjeg dana.

Hvala predavačima na pravoj timskoj suradnji, danas se oni mogu nazvati pravim online „majstorima zanata“. U naše ime, veliko hvala dekanu i prodekanici što su IT potpori bili prava potpora.

Lijepo vas pozdravljaju,
Matea, Boris, Ivo, Zdravko, Jure, Darko, Petar, Irena, Krešo i Nikolina

Odjel za komunikacije
Datum objave: 16.6.2020.