Nova generacija poduzetnika

Forbes piše o poslovnim uspjesima VERN’ovaca

Magazin Forbes je u srpanjskom broju hrvatskog izdanja, nekoliko stranica posvetio novoj, “mladoj” generaciji hrvatskih poduzetnika i poslovnih ljudi. Forbes piše kako su mladi danas umreženi, fleksibilniji, otvoreno komuniciraju svoje ideje i samouvjereno grade svoj poslovni uspjeh u lokalnim, regionalnim, pa čak i globalnim okvirima.

Na tom popisu nalazi se i nekoliko naših kolega: Mate Rimac, Davorin Štetner, Morana Jančiković, Tomislav Čuček te Ivan Ćirović.

Mate Rimac (vlasnik tvrtke Digital i Analog d.o.o.)

Mate Rimac je višestruko nagrađivani inovator čije su ideje prepoznale brojne domaće i međunarodne tvrtke, ali i velike kompanije. Inovatorstvom se počeo baviti posve slučajno, kako sam kaže, u vrijeme dok je smišljao svoj maturalni rad. Tada je izumio ″iGlove″ rukavicu koja zamjenjuje tipkovnicu i miša na računalima, a kasnije je nastavio nizati inovacije na području automobilizma, i to onog na električni pogon. Stoga ne čudi da je kao veliki zaljubljenik u automobile i auto utrke izumio i najsnažniji električni automobil na svijetu. Pomoću tehničkih znanja koja je stekao za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja, a kasnije i poslovnih koja je stekao na VERN’u, Mate uspješno smišlja nove inovacije i strategiju za njihov komercijalni uspjeh. Sa svojom posljednjom inovacijom, V=S/T Battery Management System, osvojio je i VIDI e-novation zlatno Teslino jaje za 2010. godinu, a glavni cilj mu je postati lider u high-performance pogonskim sustavima za električne automobile i pokrenuti proizvodnju vlastitih sportskih automobila. Na razvoju jednog takvog, Mate sa svojim timom intenzivno radi već duže vrijeme, a cijeli automobil predstavit će na rujanskom sajmu u Frankfurtu.

Davorin Štetner (najmlađi vlasnik TV prava za F1 u svijetu, direktor KREATOR grupe)

Nedugo nakon što je upisao VERN’, Davorin je osnovao tvrtku za web dizajn “Kreator”. Tvrtka se počela razvijati i širiti djelatnost, a naš je kolega kasnije odlučio pokrenuti i lokalne novine te kupiti jaskansku TV Plus, čiji je i danas suvlasnik. Unatoč milijunskim dugovanjima, tu je televizijsku postaju uspio postaviti na održive temelje i dalje razvijati poslovanje. U veći fokus medija Davorin je dospio ove godine kada je najvećim igračima na tržištu doslovno ispred nosa preuzeo jedan od najvećih poslova – televizijska prava za Formulu 1 – čime je postao najmlađi vlasnik prava za F1 na svijetu. Ističe kako najbolje uči na vlastitim pogreškama, a glavni mu je cilj napredovati u karijeri i pritom se dobro zabaviti.

Morana Jančiković (vlasnica tvrtke POND d.o.o., patentirali Broccolin)

Znate li što je Broccolin? Čisti ekstrakt brokule, kojeg karakterizira izvorna struktura i sastav vitamina i minerala, te dva spoja Indol-3-karbinola i Sulforafana (za koje je znanstveno dokazano antikancerogeno djelovanje), kao u svježoj, netom ubranoj povrtnici.  Glavni je to proizvod tvrtke POND, koja se više od desetljeća bavi proizvodnjom dodataka prehrani. Na čelu tvrtke, koju je osnovao njezin otac je Morana Jančiković, koja objašnjava kako im je glavna ideja bila proizvesti proizvod vrhunske kvalitete po sastavu i djelovanju te potaknuti poljoprivrednu proizvodnju ljekovitih povrtnica. Svoj najpoznatiji proizvod izvoze na strana tržišta, ponajviše slovensko, ali vjeruju kako će im se ulaskom Hrvatske u EU otvoriti još veće mogućnosti. Inače, učinkovitost i ljekovitost Broccolina već godinama ispituju na tumorskim stanicama i stanicama pušača, a plod tih istraživanja su i proizvodi Broccolin Gel te Broccolin Care Lotion, koji su jedinstveni u svijetu po svojoj djelotvornosti. Morana ističe da se svakodnevno susreće s rizikom u poslovanju, ali vjeruje u svoj proizvod, tehnologiju i tim s kojim radi, što joj daje dodatnu energiju za poslovne izazove.  Ne vjeruje u uspjeh preko noći i smatra da su znanje, upornost, altruizam i vjera u projekt, jedini temelj poslovne uspješnosti.

Tomislav Čuček (direktor u tvrtki Badel d.o.o.)

Karijeru ja započeo odmah nakon završetka studija. Počeo je raditi u tvrtki Labud, članici TITA grupe (Labud, Badel, Kutrilin), na poziciji pripravnika, a nakon što je prošao sve odjele u tvrtki, ostao je u odjelu Nabave. S vremenom je napredovao na poziciju Asistenta direktora nabave, a  2010. preuzeo je poziciju Direktora nabave i logistike u tvrtki Badel. Nakon reorganizacije tvrtke obavlja funkciju Komercijalnog direktora. Tomislav za sebe kaže da si je od prvog dana postavio visoke, čak i nerealne ciljeve, ali je vjerovao da može postići poslovni uspjeh i samo je čekao “svoje vrijeme”. Smatra da je naše društvo zapostavilo svoje prirodne resurse i mogućnosti, a prilike za jačanje hrvatskog gospodarstva vidi u poticanju domaće proizvodnje. Smatra kako je na putu do poslovnog uspjeha, ali i kasnije, važno znati slušati iskusnije kolege, neprestano učiti i biti fleksibilan.

Ivan Ćirović (vlasnik tvrtke inspiracija.com)

Ivan je s izradom samostalnih projekata započeo još za vrijeme studija na VERN’u, a nakon diplome je pokrenuo tvrtku za izradu web alata. S vremenom se tvrtke razvila te sada nude i usluge web-oglašavanja, community managementa, itd., a rade za klijente poput Microsofta Hrvatska i PBZ-a. Ivan smatra da je entuzijazam uz teorijsko znanje, glavni temelj uspjeha, a radi opreza, uvijek je dobrodošla i određena razina pozitivnog straha. Upravo mu ta doza straha stvara dodatni adrenalin i želju da podigne svoju tvrtku na višu razinu, zadrži postojeće klijente, privuče nove i postane prepoznatljiv na tržištu.

Čestitamo našim kolegama!