prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila

Obavijest dekana o nastavnom modelu u akademskoj godini 2020.2021.

Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN’

Poštovane studentice i studenti, kolegice i kolege,

kao što možete i sami uočiti iz recentnih vijesti i porasta broja zaraze virusom COVID-19, ponovno se suočavamo s izazovom za kojeg je teško predvidjeti kako će se razvijati u budućnosti. Slijedom takvog razvoja događaja, odlučili smo provesti ostatak ispita u ovoj akademskoj godini online što znači da ćemo ih izvoditi na taj način i u rujnu. Studentima koji nemaju tehničkih mogućnosti (računalo, mobitel, stabilna internetska veza), omogućavamo polaganje ispita u kontaktnom obliku upućivanjem zamolbe.  

Suočavamo se s krizom u kojoj postoje brojne nepoznanice, pa se uglavnom oslanjamo na neka predviđanja koja imaju određenu razinu pouzdanosti. Jedno od tih predviđanja je da bi se početkom jeseni ponovno mogli suočiti sa širenjem zaraze što će zahtijevati poduzimanje nužnih mjera i prilagođavanja situaciji. S obzirom da planiranje nove akademske godine za nas počinje već sada,  nastojimo obaviti pripreme uzimanjem u obzir scenarije u kojima bi nam opet moglo biti ograničeno izvođenje kontaktne nastave, te prelazak na online izvedbu.

RAZVOJ MODELA KOMBINIRANE NASTAVE

Visoko obrazovanje, po svojem sadržaju i načinu izvedbe, zahtijeva kontaktnu nastavu jer se kroz nju mogu razvijati osobna i društvena odgovornost, te različite kompetencije sudjelovanjem studenata u raspravama, timskom radu i zajedničkim projektima. Pored toga, bitna komponenta visokog obrazovanja je i mentorski pristup nastavnika koji izravnim kontaktom i usmjeravanjem studenata mogu postići razvoj ključnih kompetencija u određenoj struci. Na određeni je način kontaktna nastava nezamjenjiva u suvremenom visokom obrazovanju. Razvojem suvremene tehnologije razvijeni su i alati koji omogućavaju izvedbu nastave u online obliku. Mnogi su predviđali kako će suvremena tehnologija utjecati na brzi prelazak u online izvedbu nastave, što se nije dogodio, u velikoj mjeri i zato što je u visokom obrazovanju jako važan osobni kontakt nastavnika i studenta kroz koji se razvijaju studentima socijalne, akademske i strukovne kompetencije. Iz tih razloga su ustanove visokog obrazovanja razvile različite modele koji kombiniraju kontaktnu i online izvedbu. Slijedom njihovih, ali i naših iskustava, započeli smo s razvojem našeg modela kombinirane nastave kojeg ćemo početi primjenjivati od početka nove akademske godine za sve studijske godine.

Poznato vam je i to kako je VERN od samih početaka pojave virusa u Republici Hrvatskoj strogo slijedio upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što svakako planiramo činiti i dalje. Prelazak na online izvedbu bilo je jedino moguće rješenje što nam je dalo neprocjenjivo iskustvo koje želimo koristiti i u novoj akademskoj godini. Uzimajući u obzir sve prednosti kontaktne nastave, ali i pozitivnih iskustava s online izvedbom, odlučili smo sinkronizirano koristiti oba načina.

NASTAVA U REDOVNOJ IZVEDBI (PREDDIPLOMSKI)

Nastava u redovnoj izvedbi na svim studijima izvodit će se u većoj mjeri u učionici te u jednom manjem obimu online. Ukoliko bi se pogoršala epidemiološka situacija, u kratkom vremenu ćemo biti spremni za potpunu online izvedbu.

NASTAVA U IZVANREDNOJ IZVEDBI (PREDDIPLOMSKI) I DIPLOMSKI STUDIJI

Nastava u izvanrednoj izvedbi kao i nastava na diplomskim studijima, izvodila bi se u većoj mjeri online, te u manjem dijelu (početak i kraj) u učionicama. Planiramo promijeniti i ritam izvedbe jer će se nastava izvoditi svaki tjedan s manjim dnevnim opterećenjem. S obzirom da su izvanredni studenti zaposleni, vjerujemo kako će ovakav oblik omogućiti ravnotežu između privatnog, radnog i akademskog života. 

Za studente FTMO-a i FTRP-a, zbog specifičnosti pojedinih predmeta koji zahtijevaju kontaktnu nastavu, istu ćemo izvoditi u prilagođenom obliku o čemu će studenti i nastavnici biti pravodobno informirani.

Kolegice i kolege nastavnici, ponavljam kako će se ispiti u rujnu održati u online obliku. Uskoro ćete od Pročelnika svojih studija (ako već niste) dobiti osnovne upute za korištenje Moodle alata. Naša preporuka je korištenje ovoga alata jer pruža najviše mogućnosti u pripremi online ispita. No, to ne znači da ne možete koristiti i druge alate koje ste do sada savladali i koji više odgovaraju sadržaju i tipu vaših predmeta.

Što se tiče termina početka nastave i ostalih detalja vezanih za novu akademsku godinu, uskoro će biti objavljeni akademski kalendari sa svim potrebnim informacijama. 

Želim svima vama ugodno ljeto i odmor, studentima uspješno polaganje ispita i upis nove akademske godine, a nastavnicima uspješnu pripremu za novu akademsku godinu.

Srdačan pozdrav,

prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan 

Odjel za komunikacije
Datum objave: 15.7.2020.