VERN' Forum

Na VERN’u održan panel „Politička komunikacija u doba sumnje?“

Uoči skorašnjih parlamentarnih izbora na VERN'u je održan panel „Politička komunikacija u doba sumnje?“.

Politička komunikacija u doba sumnje?

Uoči skorašnjih parlamentarnih izbora na VERN’u je održan panel „Politička komunikacija u doba sumnje?“, na kojem su gostovali dr. Matt Carter, nekadašnji glavni tajnik britanske Laburističke stranke iz doba Tonya Blaira, domaći stručnjaci za političku komunikaciju dr. sc. Marijana Grbeša i dr. sc. Dragan Bagić te prof. dr. sc. Dejan Verčič, slovenski komunikacijski stručnjak i profesor na Sveučilištu u Ljubljani.

Matt Carter je u uvodnom izlaganju naglasio da političke stranke svoju komunikaciju moraju prilagoditi aktualnom vremenu, te da moraju biti svjesni sumnjičavosti biračkog tijela. Upozorio je da u doba sumnje sva uvjerenja blijede pred rastućim sumnjama i novim strahovima, što je dijelom i posljedica medijskog senzacionalizma i konzumerizma.

„Želite li imati učinkovitu političku kampanju morate biti svjesni pet trendova u političkoj komunikaciji: da je anti-politika trenutno mainstream, prisnost s biračima stvara povjerenje, relevantnost je ključ, ali je odaziv kralj kampanje jer čak su i već odlučni birači skloni promjeni mišljenja na biralištu, te na kraju, da djela govore više od riječi“, objasnio je Carter navodeći primjer ovogodišnjih izbora u Kanadi gdje je čak 25 posto birača promijenilo svoj izbor pri izlasku na birališta.

„Stranke koje žele preživjeti u doba sumnje moraju promijeniti svoje političke agende“, upozorio je.

„U trendu je anti-politika i snaga političkih opcija koje se uzdižu na valu nezadovoljstva tradicionalnim političkim elitama. Čini se da je pravi način opstanka ili šansa za mainstream stranke povratak biračima, skoro na face-to-face komunikaciju“, naglasila je profesorica Marijana Grbeša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Komunikacijski stručnjak Dejan Verčič je naglasio da svjedočimo promjenama u okolini koje su puno dublje nego što smo si spremni priznati, a to se onda manifestira i na politici.

„Političari nisu spremni priznati da današnji trendovi nisu jednaki onima sa sredine 20. stoljeća. Ako govorimo o povjerenju, mi danas ni u idealnim uvjetima u Europi i SAD-u nemamo više egzistencijalnu sigurnost. Stranke se time uopće ne bave, to je izvan njihovog horizonta. Prolazimo kroz strukturne promjene, koje su dugoročne, a političari u našim sredinama uglavnom pokušavaju preživljavati“, zaključio je Verčič.

Jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za istraživanje javnog mnijenja profesor Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta je naglasio da je sumnja građana zapravo opravdana.

„Politika danas ima puno manje mogućnosti da ostvari bilo koje obećanje, jer je svijet postao kompleksniji te je puno teže s bilo koje pozicije moći doista ostvariti bilo koje postavljene ciljeve. Stoga je sumnja doista opravdana, jer politika ne može više bitno poboljšati standarde života ljudi. Sumnja ima posljedicu, a ona je sumnja u liberalnu demokraciju i postojeći model“, upozorio je profesor Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Marijana Grbeša je dodala da događanja u našem okruženju dodatno umanjuju povjerenje u politiku te institucije općenito, a niska razina povjerenja u neke institucije, posebice pravosudne, puno je ozbiljniji problem od nepovjerenja u politiku.

Panelisti su za kraj zaključili kako sumnja u politiku ima i svoje pozitivne strane, jer će političke strukture biti prisiljene mijenjati svoje ustaljene paradigme.

—–

Pokrovitelj VERN’ Foruma: Hrvatski Telekom d.d.