Zimski semestar ak. god. 20./21.

U novu akademsku godinu s novim modelom kombinirane nastave

Prateći svjetsku praksu te na osnovu njihovih, ali i naših iskustava, započeli smo s razvojem našeg modela kombinirane nastave koji ćemo početi primjenjivati od početka nove akademske godine.

Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN’

Poštovane studentice i studenti, kolegice i kolege,

s početkom nove akademske godine, ponovno smo suočeni s izazovima organizacije nastave zbog kontinuirane prijetnje COVID-19 virusa. Na VERN’u smo početkom prošlog semestra, zahvaljujući brzoj i spretnoj pripremi naših akademskih i IT timova, u samo dva tjedna pripreme, transformirali kontaktnu u online nastavu. Prelazak na online izvedbu bilo je jedino moguće rješenje što nam je dalo neprocjenjivo iskustvo koje, s obzirom na daljnju epidemijsku prijetnju, namjeravamo koristiti i u novoj akademskoj godini. Uzimajući u obzir sve prednosti kontaktne nastave, ali i pozitivnih iskustava s online izvedbom, odlučili smo sinkronizirano koristiti oba načina.

Prateći svjetsku praksu te na osnovu njihovih, ali i naših iskustava, započeli smo s razvojem našeg modela kombinirane nastave koji ćemo početi primjenjivati od početka nove akademske godine, a koji nam omogućava poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka za održavanje nastave na ustanovama visokog obrazovanja. Zajednički nam je interes sve mjere i preporuke primjenjivati u potpunosti i odgovorno. Jedna od posljedica primjene epidemioloških mjera je i osiguravanje kontaktne nastave za manji broj studenata, s povećanim fizičkim razmakom, u kraćim vremenskim intervalima kako bi se smanjio rizik od potencijalne zaraze.

Slijedom toga, nastava u izvanrednoj izvedbi na preddiplomskim studijima, kao i nastava na diplomskim studijima, izvodit će se u većoj mjeri online, te u manjem dijelu (početak i kraj semestra) u predavaonicama. S obzirom na to da su izvanredni studenti zaposleni, kao i mnogi studenti diplomskih studija, ovakav oblik nastave omogućit će im ispunjavanje svih studentskih i radnih obveza. 

Nastava u redovnoj izvedbi na preddiplomskim studijima izvodit će se u većoj mjeri u predavaonicama, te u jednom manjem obimu online. Za predmete koje nije moguće izvoditi online, nastava će se organizirati u učionici, odnosno u TV-studiju.

Ukoliko se epidemiološka situacija bude to zahtijevala, u kratkom vremenu bit ćemo spremni za potpunu online izvedbu za sve studente. 

Srdačan pozdrav,
prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan 

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 3.9.2020.