DOMAGOJ BOLJAR

Hrvatski izvozni proizvod

DOMAGOJ BOLJAR
voditelj marketinga,
Mr Joseph d.o.o.
Diplomirao: 2005.

1. Čime se trenutno bavite i gdje ste zaposleni?

Domagoj: Zaposlen sam u očevom poduzeću Mr.Joseph d.o.o., čija je djelatnost proizvodnja ženske i muške modne obuće.

2. Predstavite nam tvrtku ukratko (djelatnost, broj zaposlenih, kada je osnovana, tko sve iz obitelji radi u tvrtki, …).

Domagoj: Poduzeće je osnovano 1980. godine, a pod ovim imenom i u okviru ove djelatnosti posluje od 1995. godine. Dvije godine nakon promjene djelatnosti dovršen je proizvodni pogon, i time je započeo razvojni put modnog branda Mr.Joseph. Danas poduzeće proizvodi oko 60.000 pari muške i ženske obuće godišnje, koje većim dijelom prodaje kroz vlastitu maloprodajnu mrežu od 23 trgovine diljem Hrvatske, a manjim dijelom i izvozi. Jedan smo od rijetkih domaćih brandova koji je prisutan u renomiranim trgovačkim centrima poput Tower Centra Rijeka te Avenue Malla i Importanne Gallerije u Zagrebu. U poduzeću je zaposleno 100 ljudi. Moj otac je glavni direktor, a majka voditelj financija, tako da smo u pravom smislu riječi obiteljsko poduzeće.

3. Koja je vaša funkcija u tvrtki?

Domagoj: Ja sam najkonkretnije rečeno voditelj marketinga, iako je u malom poduzeću veoma teško u dvije riječi sažeti opseg poslova koje pojedinac obavlja.

4. Kakav je vaš opis posla i koje su vaše odgovornosti?

Domagoj: Srž mojeg posla je intenziviranje izvoznih aktivnosti, tj. istraživanje i obrada stranih tržišta. Trenutno smo na različite načine aktivni u Sloveniji, BiH, Australiji, Švedskoj i Rusiji. Međutim, pod moj spektar odgovornosti spadaju promotivne aktivnosti na domaćem tržištu, retail management, pregovori o ulascima u trgovačke centre i mnogi drugi segmenti upravljanja poduzećem.

5. Koliko dugo već radite u tvrtki?

Domagoj: Počeci moga rada u poduzeću sežu do početaka rada samog poduzeća. Brat i ja prošli smo gotovo kroz sve organizacijske jedinice poduzeća. Kao srednjoškolci pomagali smo u skladištu, proizvodnom pogonu, dostavljali robu za ljetnih praznika i sl. Puni radni odnos zasnovao sam u listopadu 2007. godine nakon što sam diplomirao na VERN’u.

6. Da li ste ikada radili i/ili ste željeli raditi negdje drugdje (ako da, gdje)?

Domagoj: Moj otac je poduzetnik svoj čitavi radni vijek. Stoga sam i ja odgajan u poduzetničkom duhu. Oduvijek mi je bilo jasno da je moje mjesto u obiteljskom poduzeću. Roditelji nikada nisu vršili nikakav pritisak ili utjecaj da nas usmjere u tom pravcu, već smo sami, nekako prirodno, odlučili nastaviti započetu priču.

7. Ima li razlike u vašem poslu/radu otkad ste diplomirali?

Domagoj: Moj plan je bio nakon završetka studija provesti godinu dana u drugom poduzeću, radi stjecanja iskustva, ali se pokazalo da s praktičnim znanjem stečenim na VERN’u mogu odmah značajno doprinijeti poslovanju našeg poduzeća.

8. Prihvaća li vaš otac kao osnivač i vlasnik tvrtke vaše ideje? Koliku autonomiju u odlučivanju/poslovanju vam daje vaš otac? Čija je «zadnja»?

Domagoj: Razina autonomije i slobode izražavanja i provođenja ideja koju imam je iznimno visoka, i premašila je sva moja očekivanja. Naravno da direktor, tj. moj otac, mora dati svoj konačni blagoslov za početak i kraj svakog projekta, ali ono između za mene je gotovo prazno slikarsko platno, a ja jedini držim kist.

9. Vaš brat studira dizajn. Radi li on, odnosno hoće li raditi u tvrtki? Postoji li jasna podjela posla/odgovornosti između vas, vašeg oca, vašeg brata i ostalih članova obitelji?

Domagoj: Moj mlađi brat Hrvoje upravo završava prijediplomski studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, smjer Produkt dizajn. On se sve intenzivnije uključuje u rad poduzeća, iako ga čekaju još najmanje dvije godine studija. Njegovim budućim punim angažmanom zasigurno će poduzeće dobiti još jedan dodatni razvojni zamah. Međutim, plan je ostaviti mu dovoljno prostora i vremena za rad na drugim projektima, koji zatim mogu izrasti u novu djelatnost. Odgovornosti su podijeljene prema stručnom kvalifikacijama i specifičnim znanjima i vještinama, ali one se često preklapaju i nadopunjuju.

10. Kakvi su planovi za budućnost – zajednički i osobni? Što vas motivira

Domagoj: Poduzeće planira snažan rast izvoza putem veleprodaje, franšiznih ugovora, i kroz vlastita poduzeća-kćeri u inozemstvu. Osobno planiram nastavak školovanja na jednom od europskih MBA studija, nakon 2009. godine. Iako sam ekonomist i bavim se menadžerskim poslovima, poslovni uspjeh nije ono što me pokreće, već na njega gledam kao sredstvo kojim si mogu osigurati mirnu egzistenciju. Ono što me motivira i čini sretnim su glazba, umjetnost i društveni angažman kojima se posvećujem u slobodno vrijeme.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 20.2.2011.