MIRANDA BUKOVIĆ

Intervju s našom kolegicom Mirandom Buković – od VERN’a, Londona i New Yorka, do UN-a

MIRANDA BUKOVIĆ
Diplomirala: 2009.

Naša je kolegica Miranda Buković nakon diplome na VERN’ovom studiju Ekonomije poduzetništva, koju joj je kao jednoj od najboljih studentica u generaciji uručio predsjednik Ivo Josipović, nastavila dinamični razvoj svoje obrazovne i poslovne karijere u poslovnim prijestolnicama Londonu i New Yorku. Kako je izgledao njezin studij, gdje je sve stjecala poslovna iskustva i čime se danas bavi otkrila nam je u razgovoru za naš portal.

1. Na VERN’u ste 2009. završili preddiplomski studij Ekonomije poduzetništva, a nakon toga nastavljate obrazovanje u inozemstvu. Možete li ukratko opisati tijek vašeg školovanja?

Nakon što sam u srpnju 2009. završila VERN’, školovanje sam nastavila na University of Westminster u Londonu, gdje sam u ožujku 2011. stekla titulu Master of Arts (MA) na području International Business and Management. Nakon toga sam na City University London u studenom 2012. stekla titulu Master of Arts na području International Politics, a na tom sam studiju proučavala međunarodne organizacije, upravljanje globalnom politikom i diplomaciju.

Zatim sam na New York University završila usavršavanje iz političkih znanosti na temama „The American Empire and Prospects for Global Power“, „The 21st Century: Age of the Pacific“ te „International Relations in the Post-World War II Era“. Nakon toga sam završila usavršavanje i na području ekonomije i financija na istom fakultetu.

Budući da sam još na VERN’u naučila kako stečeno teorijsko znanje primjenjivati u praksi, te kako logično postavljati činjenice i donositi zaključke, studiranje na britanskim i američkim sveučilištima bilo mi je relativno jednostavno.

2. Možete li nam ukratko opisati razvoj vaše dosadašnje karijere?

Baš za vrijeme usavršavanja na NYU bila sam pozvana na studentsku praksu u Global Youth Connect – neprofitnu organizaciju za ljudska prava, gdje sam proučavala političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te održala predavanje na tu temu. Nakon te stručne prakse, dobila sam ponudu da odem raditi za Delegaciju Europske unije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, što sam u jesen 2013. vrlo rado prihvatila.

Radila sam kao savjetnik i asistent u timu s diplomatima Europske unije, a bila sam angažirana na brojnim zadaćama od kojih bih izdvojila: financijskih i proračunskih poslova (5. Odbor UN-a), sudjelovanje u savjetovanju i asistiranju u EU Delegaciji, koordinacija položaja zemalja članica EU, sudjelovanje u vanjskom zastupanju članica EU, izrada izvještaje za strane diplomate, priprema izvještaja, brifinga i pregovora, itd.

Osim toga, u tjednu UN-ove Generalne skupštine, prisustvovala sam sastancima i domjencima s visokim dužnosnicima, premijerima i predsjednicima država, te sam bila dio tima Visoke Predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

U tom sam se periodu detaljno upoznala s načinom poslovanja službe UN-a, njihovim odnosima, načinom komunikacije, načinom usuglašavanja i balansiranja mogućeg, te načinima izbjegavanja nemogućeg. Sudjelovala sam u pregovorima u kojima su se izbjegavale nepotrebne, ali i poticale potrebne konfrontacije i zahtjevi. Cijelo je to iskustvo bilo vrlo izazovno, a zadovoljstvo je bilo tim veće što se krupniji problem pozitivno razriješio, jer diplomacija je vrlo kompleksan i taktičan posao.

3. Danas radite za “Shuz”, jedinstveni brend ručno oslikanih platnenih tenisica. Koja ja vaša točna funkcija i odgovornosti?

Za Shuz trenutno radim na financijskom planu te mogućem razvoju ideje i poslovanja na međunarodnom tržištu.

4. Iz osobnog iskustva, kako izgleda poslovni život u New Yorku? Koje su prednosti i nedostaci koje Velika Jabuka pruža za razvoj karijere?

Naravno, poslovni život u New Yorku uvelike se razlikuje od poslovnog života u Hrvatskoj. Nema prevelikih administrativnih komplikacija i sivih zona, dvosmislenih propisa, čestih promjena zakona itd. Najvrijednije je to što se poslovnom čovjeku vjeruje sve dok ne pokaže suprotno. Nadalje, multikulturalni „melting pot“ može se uvelike osjetiti u svim segmentima života u New Yorku, što mu daje posebnu i jedinstvenu atmosferu.

5. Za kraj, kako planirate daljnji razvoj vaše karijere?

Što se tiče daljnjeg školovanja, pozvana sam na magistarski znanstveni studij na Kings University u Londonu od ove jeseni, a također sam pozvana i na traineeship u Clinton Foundation u New Yorku. Trenutno sam u procesu donošenja odluke, te ću vidjeti koje će mi se mogućnosti pružiti, a time i kako će se razvijati moja daljnja karijera.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 31.8.2014.