KRUNOSLAV GAŠPERT

Krunoslav Gašpert – iz prehrambenog u financijski sektor

KRUNOSLAV GAŠPERT
Country Manager, U Turn Tax Refund LLC Hrvatska
Diplomirao: 2005.

Krunoslav Gašpert

Prva poslovna iskustva počeo je stjecati još za vrijeme studija, a karijernu prekretnicu učinio je prelaskom iz prehrambenog u financijski sektor, kada ulazi, prvo u svijet kartičnog poslovanja, a zatim poreznog savjetovanja. Donosimo intervju s našim kolegom Krunoslavom Gašpertom, Country Managerom tvrtke U Turn Tax Refund LLC Hrvatska

1. Završili ste preddiplomski studij Ekonomije poduzetništva, pa možete li ukratko opisati Vaše studiranje na VERN’u (kako ste se odlučili na to, kada ste upisali, Vaša iskustva, itd.)?

Preddiplomski studij Ekonomije poduzetništva sam upisao 2002. godine. Prilikom odabira studija nisam imao nikakvih dilema, VERN’ je bio moj jedini i konačni odabir. Programi drugih studija izgledali su mi previše usmjereni na teoriju te se jednostavno nisam pronalazio u njima. Pozitivna iskustva nekolicine prijatelja koji su upisali VERN’ godinu ranije bila su samo još veći poticaj i potvrda da neću pogriješiti prilikom odabira studija. Studiranje na VERN’u bilo je vrlo interesantno, interaktivno, inspirirajuće i nadasve primjenjivo u praksi. Nakon tri godine studiranja na VERN’u te vrlo pozitivnih iskustava koja su se uvelike razlikovala od onih koja su proživljavali moji prijatelji koji su studirali na drugim studijima, diplomirao sam 2005. godine te sam već tada bio započeo svoju poslovnu karijeru.

2. Kako se dosad razvijala Vaša karijera?

Moja karijera započela je još za vrijeme studija i to zahvaljujući obveznoj studentskoj praksi, koju sam započeo u društvu Lura d.d. (današnji Dukat) u odjelu Trade Marketinga, koji se bavio organizacijom promocija i degustacija, pozicioniranjem proizvoda na prodajnim mjestima, vođenjem evidencije i servisa rashladnih vitrina te nabavkom i distribucijom POS materijala. Tijekom studentske prakse stekao sam dosta znanja o samom poslovanju kompanije, ali sam također uspio primijeniti do tada na VERN’u stečena znanja te unaprijediti i olakšati pojedine dijelove procesa unutar odjela Trade Marketinga. Zahvaljujući dobrim rezultatima ostao sam raditi u Luri preko student servisa, sve do ožujka 2005., kada sam zahvaljujući profesoru Zvonimiru Repaču dobio priliku da u Luri stečena znanja i iskustva prenesem u Zagrebačke pekarne Klara, gdje sam prešao na poziciju Sales Promotion Managera. Bila je to prva kompanija u kojoj sam započeo svoju karijeru, nakon što sam diplomirao. Tijekom iduće dvije godine napredovao sam do pozicije Key Account Mangera, a krajem 2007. odlučio sam se za promjenu, te sam iz prehrambenog prešao u financijski sektor. Počeo sam raditi kao Account Manager u društvu Erste Card Club, najstarijoj kartičnoj kući na našem tržištu.

U šest godina koje sam proveo u ECC-u napredovao sam do pozicije Independent Sales Managera – Team Leadera te sam ponosan i zahvalan što sam kroz taj period sudjelovao u razvoju i implementaciji novih projekata i tehnologija, što je uvelike proširilo područje mojih interesa. Jedna od najvažnijih stvari koju sam napravio za vrijeme moga rada u ECC-u je to što sam počeo kvalitetno graditi networking bez kojeg je u današnjem poslovnom svijetu gotovo nemoguće uspjeti. Također sam razvio mnoge vještine koje su mi otvorile mogućnosti za daljnji napredak u karijeri.

Konačno, u studenom 2013. godine dobio sam priliku okušati se u još jednoj za mene novoj industriji – industriji poreza i consultinga – te prelazim u tvrtku U Turn Tax Refund LLC na poziciju Country Managera za Hrvatsku.  

3. Možete nam ukratko predstaviti čime se tvrtka bavi te koji je vaš opis posla i odgovornosti?

U Turn Tax Refund LLC je globalna kompanija sa sjedištem u Dubaiju te je dio grupacije koja u svom portfelju ima tvrtke vezane uz različite djelatnosti, od građevine do informacijskih tehnologija. UTTR je fokusirana na pružanje usluga vezanih za poreznu problematiku i poslovno savjetovanje. Tvrtka je nastala iz potrebe za jednom kod nas gotovo nepoznatom uslugom, a to je usluga povrata inozemnog PDV-a za tvrtke. S obzirom da je Bliski istok poznat po tome da imaju vrlo mala ili nikakva porezna opterećenja, tvrtke koje su poslovale po svijetu suočile su se s vrlo velikim i za njih novim izazovima u obliku poreza kojeg su plaćale prilikom službenih putovanja u inozemstvu. UTTR je prepoznao tu priliku te je u vrlo kratkom vremenu izrastao u globalnog igrača na području indirektnih poreza. S obzirom na poduzetnički duh koji vlada u kompaniji, mogućnosti za razvoj novih proizvoda i usluga su neograničene. Svaka poslovna prilika vezana za poreze i poslovno savjetovanje s velikim se zanimanjem razmatra od strane Uprave i uvijek postoji mogućnost za razvoj novih proizvoda i usluga. S obzirom da UTTR posluje u 26 zemalja bilo je potrebno razviti svijest o specifičnostima tržišta, kako bi se omogućio maksimalni razvoj svakog od njih. Na hrvatskom tržištu pružamo  veliki broj usluga poput povrata inozemnog PDV-a za tvrtke, poreznog savjetovanja, financijskog i poreznog zastupanja te otvaranja tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu, provođenja edukacija i organiziranje seminara, analiza i priprema poslovne dokumentacije i ugovora, te mnoge druge usluge vezane za poreznu problematiku i poslovno savjetovanje.

Moja odgovornost, kao Country Managera je organizacija poslovanja cijele tvrtke na području Republike Hrvatske i regije, analiza tržišnih prilika te priprema i implementacija novih proizvoda i usluga. Moj tim sastoji se od četvero mladih stručnjaka koji svojim radom i neprestanom željom za učenjem i razvojem, čine ključ uspjeha UTTR-a i mene kao lidera.       

4. Što biste naveli kao najveće izazove u poreznom poslovanju? Kakvi se su pomaci dogodili nakon ulaska Hrvatske u EU?

Najveći izazovi u poreznom poslovanju u Republici Hrvatskoj su nedosljednost propisa, česte izmjene i dopune zakona i pravilnika te kontradiktorna i svojevoljna tumačenja istih od strane djelatnika državnih službi. Navedeni razlozi jedan su od glavnih uzroka zašto u Hrvatskoj nemamo veći broj inozemnih investicija. Ovo na žalost nije ništa novo, ali moram istaknuti da se mogu vidjeti pozitivni napori od strane države i institucija da se ovakva situacija promijeni na bolje. Doneseni su mnogi pozitivni propisi koji trebaju imati za posljedicu uvođenje sigurnosti za investitore i poduzetnike, kao što su obvezujuća mišljenja Porezne uprave, koja po prvi put dobiva odgovornost za svoj rad. Vjerujem da svi poduzetnici u Hrvatskoj sanjaju o danu kada će državne institucije shvatiti da su one servis nama koji ovdje živimo i poslujemo, te kada će se početi tako i ponašati.

Od ulaska Hrvatske u EU u poreznom aspektu je došlo do velikih promjena. Velika većina propisa koji su vrijedili do 30. lipnja 2013. dobila je novo značenje te su usklađeni s propisima EU. Porezni stručnjaci i svi koji su zaduženi za financije našli su se u situaciji u kojoj je bila nužna promjena načina razmišljanja,  što se ponajviše osjetilo na primjeni propisa vezanih za porez na dodanu vrijednost. PDV je pretrpio najveće promjene od ulaska Hrvatske u EU te se do dan danas u praksi javlja veliki broj nepoznanica i izazova vezanih za njegovu primjenu. Pozitivna strana ulaska Hrvatske u EU svakako je ta što je hrvatskim institucijama smanjena mogućnost različitih tumačenja zakona i propisa iz razloga što su sve presude Europskog suda pravde, kao i ostala pravna stečevina EU, postale obvezujuće za hrvatske institucije i sudove, što je poduzetnicima donijelo veću sigurnost u poslovanju.   

5. S obzirom da ste na čelu hrvatskog predstavništva, vjerujemo da često surađujete i s kolegama iz drugih nacionalnih podružnica. Možete li mlađim kolegama studentima približiti koje su prednosti rada u multinacionalnom okruženju?

Naša tvrtka potiče razmjenu znanja i iskustva među djelatnicima, te se ista vrši kroz svakodnevni rad. Jezik komunikacije unutar UTTR-a je engleski i sva komunikacija, pa čak i ona između djelatnika hrvatskog ureda, mora biti na engleskom jeziku. Rad u multinacionalnom okruženju nešto je najbolje što se svakom od nas može dogoditi u poslovnom životu. Ono nas osvještava o različitostima koje nas okružuju, od kulturoloških, pa sve do vjerskih, te donosi iskustvo koje se nikada ne bi moglo steći u domaćem okruženju. Kulturološke razlike su nevjerojatno velike, pogotovo između Europe i Bliskog istoka ili Azije. Studentima se u današnje vrijeme otvara puno više mogućnosti nego nama, koji smo bili studenti dok Hrvatska još nije bila članica EU. 

Svim kolegama studentima bih preporučio da iskoriste prilike koje im se pružaju te da svakako, ukoliko imaju mogućnosti, iskuse rad u multinacionalnom okruženju, jer će im se otvoriti potpuno novi horizonti. Također, neka se uključe u Erasmus+ program, odu na studentsku razmjenu ili studentsku praksu u neku stranu zemlju. Jedino će tako dobiti širu sliku svijeta u kojemu živimo. 

6. Za kraj, možete li nam otkriti kakvi su Vam dugoročni poslovni planovi?

Nedavno sam postao dio tima koji je prepoznao priliku i budućnost u mobilnim aplikacijama te smo razvili novu društvenu mrežu za sportaše amatere baziranu na mobilnoj tehnologiji. Sportie je stvoren s ciljem da svim osobama koji se bave sportom pruži jednake mogućnosti za promociju sebe i svog talenta prema svijetu, a prvenstveno prema profesionalnim klubovima i sportskim menadžerima. Projekt je u završnoj fazi te s nestrpljenjem iščekujemo da se aplikacija nađe na App Storeu i Google Playu u idućih nekoliko tjedana. Na području edukacije, svakodnevno pratim stručne sadržaje koji su dostupni online, sudjelujem u različitim radionicama, panelima, kongresima i skupovima, pohađam seminare koji mi se čine interesantnima za moj profesionalni razvoj, a u budućnosti svakako planiram upisati Executive MBA. 

Odjel za komunikacije
Datum objave: 6.8.2015.