BRANKA MRKŠIĆ

Majčinim poduzetničkim stopama

BRANKA MRKŠIĆ
Generalna direktorica
hotela Villa Aurora Dekori MV d.o.o.
Diplomirala: 2006.

1. Opišite nam kratko tijek svoje karijere.

Branka: Moja profesionalna karijera traje relativno kratko, službeno od 01. siječnja 2007. godine, a počela je nakon što sam diplomirala na VERN’u 2006. godine. Željela sam karijeru početi i nastaviti u obiteljskom poduzeću gdje sam još kao studentica proodila najviše vremena s ciljem stjecanja određenih predznanja i upoznavanja praktičnog dijela posla, a prije samog zapošljavanja.

2. Gdje trenutno radite?

Branka: Radim u obiteljskom poduzeću DEKORI MV d.o.o. kojem je sjedište u Ilici 75 u Zagrebu.

3. Predstavite nam kratko tvrtku (djelatnost, broj zaposlenih, kada je osnovana, reference…) u kojoj radite.

Branka: Poduzeće DEKORI MV d.o.o. bavi se tekstilnim opremanjem interijera i hotelijerstvom. Ima dvije poslovnice i pogon za šivanje u Zagrebu, jednu poslovnicu u Rijeci i mali obiteljski hotel u Crikvenici. Osnovala ga je moja majka Mirjana Mrkšić 1992. godine. Imamo 25 stalno zaposlenih. Poznati smo po vrhunskoj kvaliteti tekstilnog opremanja i s ponosom možemo reći da smo opremali objekte poput Sabora, Vlade, Ureda Predsjednika, Veleposlanstva Italije, Belgije, Francuske, Kanade, Japana, hotele Sheraton, Esplanada, Aristos, Panorama u Zagrebu, Amfora, Adriana i Riva na Hvaru, Excelsior, Importanne Resort, Palace, Lapad u Dubrovniku, Novi Resort u Novom Vinodolskom te mnoge poslovne urede, kazališta, škole i fakultete, sakralne objekte i muzeje. Cjelovita lista referenci može se vidjeti na našoj web stranici www.dekorimv.hr.

4. Koja je Vaša funkcija, opis posla i odgovornosti?

Branka: Radim na mjestu generalne direktorice u hotelu Villa Aurora. Moj posao obuhvaća upravljanje, rukovođenje i kontrolu svih odjela unutar hotela, popunjavanje hotelskih kapaciteta, promociju hotela i slično. Odgovornosti su velike jer moje odluke direktno utječu na sve segmente poslovanja jednog hotela – od same politike hotela do zaposlenika, procesa nabave, bookinga, prijema i smještaja gostiju, kvalitete uslužnog procesa, partnerskog odnosa sa suradnicima i dobavljačima, itd…
Smatram da su sve te odgovornosti u mom slučaju pozitivne jer mi omogućuju poslovni i osobni razvoj te unapređenje poslovanja našeg hotela.

5. Kako izgleda Vaš radni dan?

Branka: Podijelila bih svoje radne dane u dvije skupine, odnosno na one u podsezoni i one u sezoni. Kada je riječ o podsezoni, radni dan započinjem kreiranjem raznih ponuda i aranžmana, a zatim kontaktiranjem turističkih agencija i ostalih potencijalnih suradnika. Tijekom dana obavim nekoliko sastanaka, provjerim realizaciju plana sa svojim zaposlenicima dok poslijepodne uglavnom ostavljam za druženje i razgovore s gostima.
Kako bismo proširili tržište i privukli nove goste, podsezonu koristim i za putovanja na razne turističke sajmove.
U sezoni je drukčija situacija jer je tada hotel u cijelosti popunjen i ključno je zadovoljstvo gostiju. Cijeli dan provodim u nadzoru hotela i kontaktu s gostima, organiziram izlete, primam različite inspekcije, rješavam tekuća pitanja i slično.

6. Kako i kojem ste trenutku odlučili upisati Veleučilište VERN’?

Branka: Završila sam Prvu privatnu gimnaziju na Gornjem gradu i upoznala prednosti privatnog školstva pa stoga nisam imala nijednu dvojbu oko upisa na VERN´. Naime, oduvijek sam voljela da mi predavač posveti pažnju, da mi prenese znanje, sa mnom radi i usmjerava me, a to je ono što sam dobila na VERN’u. Vrhunski profesori koji svoja predavanja upotpunjuju primjerima iz prakse za mene nemaju cijenu. Svaka kuna uložena u moje školovanje isplatila se prije svega meni, zatim mojim roditeljima, a mislim i samoj zajednici. Na VERN’u nisam samo usvajala nova znanja i istraživala svijet poduzetništva, već sam i radila na svom samopuzdanju zahvaljujući profesorima koji su me poticali i vjerovali u moj uspjeh. 
Ono što najviše cijenim je činjenica da sam tamo bila ponosan student, a ne samo jedan od brojeva.

7. Kako Vam obrazovanje (znanja i vještine stečene tijekom studija) pomažu u poslu?

Branka: Sve, apsolutno sve, svaki predmet, svaki seminar, svaka terenska nastava, pomogla mi je u nečemu. Nema onoga što nisam iskoristila u dosadašnjem poslovanju i što neću koristiti u budućnosti. Stečena znanja i vještine koja sam usvojila na VERN’u omogućila su mi da u svemu budem stručnija, brža, da nemam nepoznanice, da mogu razgovarati sa starijima od sebe i po godinama i iskustvu, a da ničim ne zaostajem, da ih štoviše mogu upoznati s novijim i modernijim metodama.

8. Kakvi su Vaši planovi za budućnost? Što Vas motivira?

Branka: Želja mi je proširiti hotelske kapacitete, odnosno otvoriti još jedan hotel sa kompletnim sadržajima visoke kategorizacije. Na tom cilju radim već pola godine i vjerujem da ću ga, uz potporu svojih roditelja i poslovnih partnera koji će nas pratiti u projektu, i realizirati. Paralelno želim nastaviti voditi obiteljsko poduzeće zajedno s bratom koji ima caffe bar ˝SAMBA˝ na Jarunu te vodi odjel za nekretnine koji je u razvoju, a sastavnica je našeg obiteljskog poduzeća.
Motiviraju me zadovoljna i nasmijana lica gostiju koji borave u hotelu, stalni gosti koji se vraćaju k nama na ljetovanje svake godine, klijenti koji nam povjeravaju uređenje svojih privatnih prostora jer su sigurni da ćemo svakome pristupiti individualno. Motiviraju me moji osobni poslovni uspjesi, npr. kada me pozovu na gostovanje u raznim turističkim radio emisijama jer smatraju da se istinski trudim u svome poslu; kada uspijem napuniti hotel usred najveće zime u vrijeme kada svi drugi hotelijeri zatvore svoje objekte; kada uz posao polažem strukovne ispite vezane za hotelsko poslovanje ( HACCP menadžer i menadžer kvalitete ); motiviraju me moji dobri zaposlenici i poslovni suradnici jer je s njima užitak raditi i još mnogi drugi faktori.

9. Imate li ”recept” za uspjeh i/ili savjet kolegama koji trenutno studiraju na VERN’u?

Branka: Poručila bih svim studentima VERN’a da maksimalno iskoriste sve što im se pruža jer su izabrali fakultet koji je jedan od ključnih čimbenika za daljnji uspjeh. Znanja i vještine koje imaju priliku usvojiti ne smiju propustiti jer će im ona pomoći da dođu do vrha. Vjerujem da su neke sposobnosti u samom čovjeku, ali da se bez znanja ne može ništa.
Nemojte shvaćati olako ono što Vam je pruženo jer biste jednog dana mogli žaliti.
Vjerujte mi da onog trenutka kada Vam uruče diplomu neće biti ponosnije i sretnije osobe od Vas, posebno ako budete svjesni da ste do diplome došli svojim radom, trudom i zalaganjem. Vjerujte u sebe i ono što radite, nemojte odustajati od svojih želja i ciljeva jer bi to značilo da ste odustali od sebe. Shvaćajte svoje profesore kao izvore znanja. Sve što radite, radite s ljubavlju jer u suprotnome nećete imati željenih rezultata. Cijenite i poštujte ono što vam je dato, uvažavajte različita mišljenja i vizije, gradite sa svojim kolegama prijateljske odnose i nemojte dozvoliti da vas itko ikada podcjenjuje.
Nadam se da će Vam moji savjeti pomoći ili da ćete barem razmisliti o njima jer svako razmišljanje dovodi do nove spoznaje.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 27.2.2011.