IZABELA RADIĆ

Međunarodna poslovna karijera s humanitarnom notom

IZABELA RADIĆ
Head of Administration and Finance, Private Sector Fundraising Service, UNHCR London
Diplomirala: 2004.

Studij na VERN’u, usavršavanje u inozemstvu, poslovna karijera s humanitarnim karakterom u Londonu i veliki planovi – među njima i uspon na Kilimanjaro. Sve to karakterizira našu diplomanticu Izabelu Radić, a kako je započela svoju karijeru i koji su njezini glavni pokretači u poslovnom životu otkrila nam je u Alumni intervjuu.

1. Diplomirali ste na preddiplomskom studiju Ekonomije poduzetništva. Zašto ste odabrali studirati na VERN’u?

Odabrala sam VERN’ zbog programa studija i dobrih povratnih informacija od poznanika o kvaliteti predavača, u što sam se kasnije i sama uvjerila. Poduzetništvo i nova ulaganja važni su u poticanju ekonomije, pa sam i sama bila odlučila upustiti se u poduzetnički pothvat i pokrenuti svoj turistički projekt. S obzirom da mi se u međuvremenu ukazala izuzetna poslovna prilika, život mi se okrenuo u potpuno drugom smjeru.  No, moj poduzetnički projekt još uvijek nije zaboravljen, ali će morati malo pričekati.

2. Možete li ukratko opisati vaš dosadašnji poslovni put?

Za vrijeme rata u Hrvatskoj, prekinula sam studij ekonomije i tada sam počela volontirati u centru za Hrvatske branitelje, gdje smo prikupljali donacije građana za branitelje na prvim linijama bojišnice. Nakon toga sam zbog znanja njemačkog jezika počela raditi kao prevoditelj u Međunarodnoj federaciji Crvenog Križa (IFRC) u Zagrebu. Bila sam zadužena za organizaciju posjeta stranih novinara tranzitnom centru za izbjeglice u Karlovcu, gdje su bile smještene izbjeglice iz logora Omarska i Trnopolje iz Bosne. Nakon tog emocionalnog i šokantnog perioda, dobila sam ponudu za posao u UNHCR-u u Zagrebu, gdje sam radila kao Executive Secretary of Special Envoy, a nakon toga u odjelu ljudskih resursa. Nakon završetka usavršavanja u području ljudskih resursa u sjedištu UNHCR-a u Ženevi, nastavila sam rad u tom području i postala trener na regionalnom, a kasnije za vrijeme mandata u Budimpešti i na globalnom nivou. Put me tada vodi kroz Tanzaniju, Keniju i Somaliju, do sadašnjeg mandata u Londonu.

3. Koji je točan opis vaše radne pozicije u UNHCR-u te koji su vaši glavni radni zadaci?

Radim na poziciji Head of Administration and Finance u odjelu Private Sector Fundraising Service u UNHCR-u u Londonu, što znači da vodim odjel financija, administracije i ljudskih potencijala. Ovaj je odjel u prošloj godini prikupio 200 milijuna dolara donacija od privatnog sektora, pod što spadaju Individual GivingPrivate Philantrophy i Leadership Giving. Unutar organizacije, zaduženi smo za strategiju zapošljavanja, upravljanje ljudskim potencijalima, upravljanje budžetom, odnose s nadležnim britanskim ministarstvima, protokol i upravljanje financijama i registraciju donacija.

4. Kao i svaka osoba s uspješnom poslovnom karijerom, svjesni ste važnosti cjeloživotnog obrazovanja. Gdje ste se dalje školovali nakon VERN’a?

Nakon preddiplomskog studija, završila sam Chentre TEMPUS projekt koji je VERN’ provodio u suradnji s Levon institutom sa Sveučilišta Vaasa iz Finske te ISTUD institutom (Instituto Studi Direzionali) iz Italije. Tome je uslijedilo nekoliko specijaliziranih usavršavanja za razvoj edukativnih programa za odrasle osobe, usavršavanje u izgradnji programa ljudskih resursa, te brojne radionice usavršavanja prezentacijskih tehnika i predavanja (Global Learning Centre, GLC, UNHCR, BudimpeŠta i Ženeva).  Nakon toga sam se usavršavala na području financija na GLC-u u Ženevi i u Nairobiju, a trenutno pohađam magistarski studij Development Studies Programme na School for Oriental and African Studies, na Sveučilištu u Londonu.

Međutim, još jedan jednako važan segment mog života je i humanitarni rad, iz kojeg bih izdvojila humanitarnu kampanju „Grant a wish for Mitindo kids“, koju sam radila zajedno s još jednom VERN’ovkom Sašom Moskaljov. Kampanju smo radili iz Tanzanije, a u suradnji s O.Š. Matija Gubec iz Zagreba, za koju su dobili i nagradu grada Zagreba „Nipetnišest“. A u ovom je trenutku aktualna humanitarna kampanja koju organiziram s grupom od pet žena, za Udrugu žena oboljelih i liječenih od raka dojke „Sve za nju“. U okviru te akcije na Valentinovo 2015. počinjemo uspon na Kilimanjaro, za sve naše drage žene koje boluju ili su preminule od raka. Kampanja nosi naziv „Kilimanjaro za nju“, a podržati nas možete u okviru naše crowdfunding kampanje.

5. Koji biste dio vašega posla istaknuli kao najzanimljiviji, a koji kao najizazovniji?

Meni je sav moj posao izuzetno zanimljiv i ispunjavajući jer nosi humanitarno obilježje. Intelektualno je vrlo stimulativan i kompleksan, omogućava rad u multikulturalnom okruženju s ljudima iz svih krajeva svijeta, na svim krajevima svijeta. Istovremeno to je i veliki izazov, jer zbog našeg karaktera rada u konfliktnim zonama može biti vrlo opasan. Samo u zadnjih deset godina, UNHCR je izgubio 17 kolega u rizičnim područjima, od kojih želim spomenuti našeg dragog kolegu Peru Šimundžu, koji je 6 rujna 2000. preminuo nasilnom smrću u Atambui za vrijeme humanitarne operacije u Istočnom Timoru.

6. Za kraj, što biste poručili mlađim kolegama s VERN’a?

VaŽno je imati viziju. Kad znaš koje su ti vrijednosti važne i gdje se želiš vidjeti za pet, deset ili dvadeset godina, to ćeš automatski ostvariti. Ne postoje granice našim mogućnostima, ne postoje limiti, sve je ostvarivo… ako znaš kuda ideš.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 5.12.2014.