MIROSLAV OREŠKOVIĆ

“Na poslovne izazove odgovaram pragmatičnim rješenjima”

MIROSLAV OREŠKOVIĆ,
član Uprave u tvrtki Duropack Belišće d.o.o.
Diplomirao: 2003.

Kolega Miroslav Orešković diplomirao je na VERN’ovom preddiplomskom studiju Ekonomije poduzetništva, a tijekom dosadašnje karijere vodio je poslovanje velikih sustava u nekoliko multinacionalnih kompanijama u Hrvatskoj. Zbog toga i ističe kako ja za uspješno upravljanje nekim sustavom, potrebno iskusiti na koji način on funkcionira iznutra. 

1. Kako ste odlučili upisati VERN’?

Miroslav: Još kao srednjoškolac u Münchenu sam povremeno radio na poslovima vezanim uz komercijalu i prodaju. Nakon što sam se vratio u Hrvatsku zapošljavam se u Siemensu, gdje sam u početku radio sve poslove u komercijali i organizaciji logistike. Potom sam prešao u odjel centralnog kontrolinga gdje sam uz kontroling izvještaja, davao podršku svim komercijalistima poduzeća u odvijanju poslovnih procesa na SAP sustavu. Nakon nekog vremena imenovan sam zamjenikom voditelja projekta za implementaciju SAP sustava u Simensu Slovenija, a u Hrvatskoj sam za isti posao bio voditelj projekta. Za vrijeme rada u Siemensu stekao sam značajno iskustvo u projektnom menadžmentu, te sam odlučio steći dodatna upravljačka i poslovna znanja kako bih mogao dalje napredovati na hijerarhijskoj ljestvici. Tada se rodila ideja o upisu na VERN’, jer sam tražio visoko učilište koje mi pruža mogućnost slušanja nastave nakon poslovnih obaveza, te koje ima dovoljno resursa za pružanje kvalitetnog obrazovanja i kvalitetne predavače.

2. Nakon završetka studija učinili ste korak više u svojoj karijeri i prešli u Lidl Hrvatska. 

Miroslav: Točno. Nakon 7 godina provedenih u Siemensu odlučio sam preći u Lidl gdje mi je ponuđena pozicija voditelja knjigovodstva, uz mogućnost daljnjeg razvoja što mi je bilo bitno. Morao sam se suočiti sa izazovima novog okruženja, novog načina poslovanja i tvrtke koja je tada bila na svojim počecima u osnivanju i razvoju. Odmah na početku pred mene su bili postavljeni visoki i jasni ciljevi koji su tražili visoku motiviranost, organizacijske vještine te  proaktivan pristup. Posao sam započeo obukom u Austriji s ciljem upoznavanja poslovanja čitavog poduzeća od maloprodaje, skladišta, nabave, do računovodstva i financija. Bilo je bitno razumjeti srž poslovanja. Potom sam prošao i obuku u Lidlovoj centrali u Njemačkoj, a nakon završetka školovanja, preuzeo sam odgovornost za implementaciju SAP-a u Lidlu u Hrvatskoj te za knjigovodstveni odjel zbog kojeg sam i došao u Lidl. Nakon proteka prve godine promoviran sam u voditelja sektora financija i računovodstva i bio sam odgovoran za financije, računovodstvo i poreze u tvrtki. Naravno moje su zadaće uz navedeno podrazumijevale i organizaciju i postavljanje smjernica za poslovanje u području protoka novca i podataka, kontakte s bankama, poreznim vlastima, poslovnim savjetnicima itd.

3. A nakon Lidla, Baumax Hrvatska, pa zatim Duropack Belišće? 

Miroslav:
 Tako je. U studenom 2010. bio sam prešao u Baumax na poziciju Financijskog direktora za dvije države, Hrvatsku i Sloveniju, što mi se učinilo itekako izazovno. U Baumaxu sam nadzirao rad odjela računovodstva i financija, odjela kontrolinga te odjela informatike s projektnom organizacijom, a obavljao sam i neke dodatne centralne funkcije. Zanimljiva je bila iskoristivost sinergijskih efekata u optimizaciji organizacije poslovanja pošto se radilo o obavljanju funkcija za dvije države.

U Duropack Belišće prešao sam u ožujku 2013. na poziciju člana Uprave, a zadužen sam za financije i administraciju (CFO). Ovaj angažman također smatram velikim izazovom, budući da sam nakon deset godina trgovine promijenio gospodarsku granu. Posebno me raduje rad u gospodarskoj grani u kojoj se stvara dodana vrijednost i uz to činjenica, da dobar dio naših proizvoda i izvozimo. Svima nam je jasno da je to temelj gospodarstva i to me svakako uz sve izazove dodatno motivira.

4. Tijekom dosadašnje karijere, radili ste u multinacionalnim kompanijama. Koje su po vama, glavne prednosti rada u takvim organizacijama?

Miroslav: Mislim da je korisna širina koja se dobije kroz rad u više država te različiti pristupi poslovanju. Važno je naravno da se iz te širine uvijek izvuku najbolja rješenja, koja onda treba primijeniti u praksi. Osobama koje su već stekle ili žele stjecati međunarodno iskustvo, u današnjem se globaliziranom načinu poslovanja lakše otvaraju vrata, što je pogotovo važno za mlade ljude tj. početnike koji još nisu vezani privatnim obavezama.  

5. Pretpostavljamo da je svaki prelazak iz jedne u drugu tvrtku zahtijevao prilagodbu i stjecanje novih znanja. Koliko ulažete u svoj osobni razvoj i na koji način planirate razvoj svoje karijere? Što bi, u tom smislu preporučili mlađim kolegama na VERN’u?

Miroslav: Razvoju svoje karijere pristupam po principu “step by step”, tj. ne preferiram preskakanje stepenica u poslovnom razvoju. To je ujedno i moj savjet mlađim kolegama – nemojte u poslovnom svijetu preskakati više prepreka odjednom kako bi brže napredovali, jer će vam iskustvo s tih područja kad-tad zatrebati, kod kompleksnijih zadataka ili pri donošenju važnih poslovnih odluka.  Ista vam je situacija i s učenjem gradiva za ispite. Studiranje je potrebno shvatiti kao sistematizirano uvođenje u posao, bez obzira na to što ćete u budućnosti raditi.

6. Kako vidite VERN’ u budućnosti? 

Miroslav: Jako mi je drago da ste postavili ovo pitanje. Danas ga vidim kao modernu i jedinstvenu obrazovnu instituciju. Nadam se da će nastaviti s daljnjim uspješnim razvojem i uvođenjem noviteta, te da će uvijek imati otvorena vrata za svoje bivše i sadašnje studente, u bilo kojem smislu. Naravno, posebno podržavam okupljanje bivših studenata kroz Alumni klub, jer su danas kontakti u poslovnom svijetu itekako važni. Odlično je što svi bivši studenti ostvaruju razne pogodnosti u pogledu nastavka obrazovanja, te smatram da je to ponuda koju nitko ne bi smio ne iskoristiti.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 10.3.2014.