MATKO CVITKOVIĆ

Poduzetnički stručnjak s MBA iskustvom na konzultantskoj poziciji u Lidlu

MATKO CVITKOVIĆ
Senior Consultant, Lidl Hrvatska d.o.o. k.d.
Diplomirao: 2013.

Matko Cvitković

VERN’ov alumni Matko Cvitković završio je cijeli obrazovni proces na VERN’u. Započeo je s preddiplomskim, nastavio s diplomskim studijem, a završio VERN’/U.B.I. MBA programom u Zagrebu i Bruxellesu. Na studij je stigao već kao poduzetnik, ali mu se kasnija karijera razvijala u sektoru trgovine u nekima od najjačih tvrtki na tržištu. Danas obnaša važnu funkciju Senior Consultanta u Lidlu Hrvatska.

1. Završili ste VERN’ov preddiplomski studij Ekonomije poduzetništva, diplomski studij Poduzetničkog menadžmenta i VERN’/U.B.I. MBA program. Možete li nam ukratko opisati dojmove o samom studiranju (zašto ste se odlučili za VERN’, kava su Vaša iskustva,…)?

Nakon preddiplomskog na VERN’u, logičan nastavak mi je bio diplomski studij na istom fakultetu. Ono što mi se svidjelo je pristup studentu i nastavi. Profesori su stručne osobe koje teorijski dio gradiva jasno objašnjavaju kroz primjere iz poslovne prakse, čime se puno kvalitetnije stekne dojam o realnom stanju na tržištu, a predmet se lakše nauči. MBA program sam odlučio upisati jer sam cijeli obrazovni proces htio zaokružiti i s međunarodnim iskustvom te još višom kategorijom znanja. Iskustvo s MBA programa je odlično jer sam tijekom studiranja dobio uvid u situaciju izvan Hrvatske i to od profesora s iskustvom na europskom tržištu. Vremena provedenog na VERN’u uvijek ću se rado sjećati, a ako pokrenete i DBA program rado ću se i vratiti.

2. Kako se dosad razvijala Vaša karijera? 

Još za vrijeme studija 2007. sam otvorio obiteljski obrt za iznajmljivanje glisera u Novigradu u Istri, čime sam se bavio samo sezonski. Od 2009. do 2011. sam radio u Getrou (kasnije Mercatoru), kao zamjenik voditelja prodajnog centra, od čega sam većinu vremena proveo u prodajnom centru na Črnomercu. Od 2011. godine zaposlen sam u Lidlu Hrvatska, gdje sam prvih godinu dana radio na rukovodećim pozicijama u trgovini, a kasnije sam prešao u centralno skladište, gdje sam bio voditelj tima na ulazu robe sljedećih godinu dana. Zadnje dvije godine obnašao sam funkciju regionalnog voditelja prodaje, a bio sam odgovoran za tri do pet trgovina, te sve aspekte njihovog poslovanja. U srpnju 2015. napredovao sam na poziciju Senior Consultanta u Lidlu Hrvatska.  

3. Možete li nam dati malo detaljniji opis Vašeg radnog mjesta i odgovornosti?

Kao Senior Consultant odgovoran sam za pripreme i pomoć kod implementacije te evaluacije projekata vezanih za radne procese unutar trgovina. Moja odgovornost je pripremiti projekte za provedbu u trgovinama kako bi ona prošla što jednostavnije, pratiti njihov razvoj  te otkloniti eventualne nepravilnosti. Ova pozicija mi omogućuje da sudjelujem u razvoju procesa koji olakšavaju i ubrzavaju rad u trgovinama. Također mi omogućuje da steknem širu sliku o poslovnim procesima i dobijem uvid u pozadinske procese poslovanja trgovačkog lanca, što je bitno za daljnji razvoj.

4. Što biste istaknuli kao najveći benefit nakon studiranja na VERN’/U.B.I. MBA programu? 

Najvećim benefitom smatram stjecanje međunarodne širine znanja s iskustvima na vanjskim tržištima, koja nisu samo ona Europske unije već i izvan nje. Tih dodatnih pet predmeta koje smo slušali i polagali, uz to što su bili interesantni i poučni, predstavljali su i određeni izazov, jer ih je trebalo položiti, a stečeno znanje kasnije primijeniti u poslovnom okruženju.

5. Koliko vam znanja i vještine stečene na studiju i MBA programu pomažu u vašem svakodnevnom radu?

S obzirom da sam na VERN’ već došao kao obrtnik, prvobitno znanje na preddiplomskom studiju pomoglo mi je u razvoju poslovanja te sam na kraju uspio s tim poslom platiti fakultet i omogućiti si pristojnu zaradu. Kada sam se zaposlio u velikim sustavima kao što su Getro i Lidl, pomoću znanja stečenog na VERN’u mogao sam razumjeti šire aspekte poslovanja te brže i jednostavnije ostvarivati poslovne ciljeve sa svojim timom. Poznavanje i razumijevanje pravnog, financijskog i poslovnog okruženja olakšava rad i svladavanje poslovnih izazova.  Upravo to smatram najvećom vrijednošću koju sam stekao tijekom  cjelokupnog obrazovanja na VERN’u.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 21.8.2015.