IVAN FERENČAK/HRVOJE KORDIĆ

VERN’ovci uspješno proveli Kickstarter kampanju i lansirali „Vaults“

IVAN FERENČAK
HRVOJE KORDIĆ
4HOGS

Igra ili posao? Ili može i jedno i drugo. Dokaz tome su i VERN’ovci Ivan Ferenčak i Hrvoje Kordić, koji su zajedno sa svojim kolegama Goranom Belonjekom i Ivanom Kraljićem osmislili Vaultsstratešku kartašku igru. Uspješno su proveli crowdfunding kampanju na Kickstarteru i predstavili igru na međunarodnom sajmu igara u Essenu. 

„Sva četvorica smo dugogodišnji prijatelji i gameri. Godinama smo se nalazili i družili uz razne društvene igre s naglaskom na Pen and Paper Roleplaying igre. Iz tog razloga nam se bila dopala jedna indie igra  koju smo pronašli na internetu, ali su pravila bila dosta nejasna pa smo ih odlučili doraditi i prilagoditi. Slijedom toga odlučili smo napraviti svoju igru pa su igrački vikendi postali radni vikendi“, objasnio nam je Ivan početak njihova razvoja.

Oboje su završili VERN’ov preddiplomski studij Turizma, a tvrtku su pokrenuli nakon uspješne kampanje u kojoj su za razvoj igre prikupili ukupno više od 14.000 dolara

„U tvrtki smo zaposleni Hrvoje i ja dok su Goran i Ivan angažirani kao vanjski suradnici na razvoju novih igara. Vaults smo razvijali godinu dana i promijenili nekoliko verzija pa se finalni proizvod u potpunosti razlikuje od prvotne ideje. No, to smo i očekivali nakon neprestanog testiranja igre te se ovim putem zahvaljujemo svim osobama koje su s nama prošle kroz taj proces“, dodao je Ivan.

S obzirom na rastuću popularnost crowdfundinga kao odlične opcije za samozapošljavanje, zanimalo nas je kako je iz prve ruke izgledao taj proces. 

„Za početak smo izračunali koliki nam je minimalan iznos potreban za pokretanje igre. Naš prvi pokušaj kampanje nije bio uspješan, ali je urodio svojevrsnim plodom, jer smo tada stvorili bazu potencijalnih podržavatelja (backera) koji su nas ponovno podržali u drugom pokušaju. Tada smo proveli uspješnu kampanju u manje od 24 sata i prikupili potreban iznos. Dosad smo prikupili više od 14.000 dolara od 600 podržavatelja.“ 

„Inače, sama kampanja je vrlo uzbudljiv, ali i stresan proces. Potrebno je održavati komunikaciju s podržavateljima, odgovarati na pitanja, dodavati nove sadržaje, itd. Iako se posjetitelju stranice sve može činiti jako jednostavno i da će novci početi kapati svakog trenutka, istina je daleko od toga“, rezimirao je naš kolega.

Dodaju kako su trenutno u potrazi za distributerima što je zbog veličine hrvatskog tržišta vrlo izazovno. Na inozemnom tržištu pak, Talijani će Vaults igrati za otprilike mjesec dana. 

„U Hrvatskoj smo zasad prisutni u dućanima Carta Magica. Imamo dvije želje, a to su proboj na njemačko tržište i veća zastupljenost na domaćem tržištu“, poručili su za kraj te pozvali sve VERN’ovce da se upoznaju s igrom na Kickstarter Vaults i Vaults Official

Dečkima želimo puno sreće i uspjeha!

Odjel za komunikacije
Datum objave: 22.1.2016.