VERN' Kultura preporučuje

Festival svjetla Zagreb 2022. – od 16. do 20. ožujka

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, na festivalu će se ponovo ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosna tehnologija šaljući poruke nade, zajedništva i mira.

Festival svjetla Zagreb 2022.

Poštovane studentice i studenti, kolegice i kolege,

u Zagrebu se od 16. do 20. ožujka održava četvrti po redu Festival svjetla Zagreb 2022.“.

Uz Gornji grad, premijerno će se obasjati i lokacije Donjega grada, a tijekom pet dana posjetitelji će moći obići ukupno 32 atrakcije na 31 lokaciji. Mnogim instalacijama domaći i inozemni majstori svjetla će u Gornjem gradu, Park šumi Tuškanac, na brojnim lokacijama u donjogradskom središtu kao i u Zračnoj luci Zagreb poslati snažne poruke o vremenu u kojem živimo, ističući u prvi plan vrijednosti života i slobode, zajedništva i mira te nas podsjetiti da svjetlo uvijek pobjeđuje tamu.

Tradicionalno je Gornji grad, najstariji dio Zagreba, popularna lokacija Festivala svjetla. Svjetlosne skulpture, hologrami i projekcije na povijesnim zgradama i prostorima popratit će odgovarajuća glazba. Sve to prostoru daje dodatnu uzvišenost, a umjetničke instalacije naglašavaju ljepotu, vrijednost i atmosferu ukupnog gornjogradskog prostora.

Po prvi put festival dolazi i u donji dio grada i to na čak 15 lokacija. Kao početnu lokaciju predlažemo da pogledate svjetlosnu instalaciju na zgradi Muzeja Mimara na čijem će se impozantnom pročelju projicirati 3D mapping koji prikazuje hrvatsko i zagrebačko kulturno i povijesno naslijeđe.

Na Europskom trgu, simbolično, bit će postavljena interaktivna svjetlosna skulptura Srce Europe, koja uz 3D mapping prati ritam otkucaja srca te svim posjetiteljima omogućuje da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost.

Sunčani paviljon na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića snopovima svjetlosti označavat će 2.700 sunčanih sati koje hrvatska obala u prosjeku zabilježi godišnje, a tu ćete moći vidjeti kako se Sunce kreće tijekom godine i kroz perforirane zidove uhvatiti zrake sunca.

Više detalja oko bogatog i atraktivnog programa ovogodišnjeg Festivala svjetla možete saznati na SLUŽBENIM STRANICAMA.

Uživajte i srdačno vas pozdravljamo iz VERN’ Kulture!

Odjel za komunikacije
Datum objave: 15.3.2022.