Režija i produkcija

Čestitamo – igrani film VERN’ovog studenta Bogdana Tankosića uvršten u festivalski program na Danima hrvatskog filma

„Online“ je prvi kratkometražni igrani film nastao u produkciji VERN'ove Umjetničke akademije koji će biti prikazan na DHF-u.

Igrani film „Online“ VERN’ovog studenta diplomskog studija Filmske i televizijske režije i produkcije, Bogdana Tankosića, uvršten je u festivalski program na Danima hrvatskog filma, manifestaciji koja se tradicionalno smatra najboljom smotrom novih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih i animiranih filmova.

Posebno vrijedi istaknuti činjenicu da je Bogdan ovaj film režirao kao diplomski rad, a da bi ušao u festivalski program među 73 filmska ostvarenja, prošao je konkurenciju od ukupno 179 prijavljenih filmova.

Iako je riječ o kratkom igranom filmu, Bogdan nam je pojasnio kako je „moj prvi sinopsis prof. Daniel Kušan odmah prepoznao kao predložak za dugometražni film. Zato sam brzo morao donijeti novu ideju za kratki. Bilo je to vrijeme pandemije, lockdowna, online nastave i potresa – što bi čovjek više tražio za jedan kratki film. Zaplet među studentima različitih generacija mi je također bliska tema, a kolege s godine će znati zašto, kao što će prepoznati i neke stvarne događaje iz tog vremena“.

Dodaje kako je vrlo zahvalan profesionalnim glumcima koji su pristali glumiti u filmu: Teni Nemet Brankov, Pašku Vukasoviću, Katarini Madirazzi, Tomi Medvešeku, Goranu Grgiću i Kseniji Marinković, kao i direktoru fotografije Dariju Haceku.

No, za sve su drugo, ističe, bili zaduženi studenti, kolege s VERN’a.

„Neki su na snimanje stigli samo na jedan dan i jurili nazad na predavanja. Kombinirali smo se svakako, uz puno truda i dobrog raspoloženja. Iznenađen sam bio energijom, znanjem i profesionalizmom, bio je to pravi filmski set na kojem je sve funkcioniralo. Popis kolega je poprilično dugačak, zato i odjavna špica traje dugo.“

„Što se tiče samih zadataka, iako studenti na svakom završnom filmu rade zajedno, budući da je odlučeno da se snima po mojem scenariju ja sam dobio zadatak režirati, a kolegica Dora Baotić je bila producentica. Film je tako diplomski rad kolegice Dore Baotić iz produkcije pod mentorstvom prof. Ivana Maloče i moj iz režije pod mentorstvom prof. Daniela Kušana.“

Za kraj nas je zanimalo kakvi su mu dojmovi nakon plasmana u festivalski program DHF-a.

„Iako naizgled jednostavno, bilo je izazovno snimiti film o online nastavi. Snimali smo u vrijeme pandemije i čuvali zdravlje, a kako glumce nisam smio izložiti riziku da se razbole, niti u jednom trenutku dvoje glumaca nije bilo u istom prostoru. Zahtjevnije i kompliciranije nego bi ijedan filmaš poželio, ali je sve dobro prošlo i uspjeli smo sve snimiti prema planu  Svima sam zahvalan što su se odazvali i radili na ovome filmu. ‘Online’ je moj prvi igrani film i silno sam uzbuđen što je prošao selekciju i bit će javno prikazan u kinu Tuškanac. Ako se ne varam, kao prvi kratki igrani film u produkciji VERN’ove Umjetničke akademije na Danima hrvatskog filma.“

Čestitamo i veselimo se projekciji!