VERN' Forum

Na VERN’u održan panel „Postaje li Hrvatska zemlja izgubljene mladosti?“

Krajnji je trenutak da se demografske teme uvrste na agendu na svih političkim, društvenim, pa i medijskim razinama u Hrvatskoj, upozorili su stručnjaci na panelu „Postaje li Hrvatska zemlja izgubljene mladosti?“, koji je danas održan na Veleučilištu VERN'.

Panel „Postaje li Hrvatska zemlja izgubljene mladosti?“

Krajnji je trenutak da se demografske teme uvrste na agendu na svih političkim, društvenim, pa i medijskim razinama u Hrvatskoj, upozorili su stručnjaci na panelu „Postaje li Hrvatska zemlja izgubljene mladosti?“, koji je danas održan na Veleučilištu VERN’.

Diskusiju je otvorio dekan VERN’a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dok su dramatična upozorenja o demografskom izumiranju nacije iznijeli demografski i medijski stručnjaci te predstavnici lokalne i državne vlasti doc. dr. sc. Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, doc. dr. sc. Stjepan Šterc, profesor s geografskog odsjeka PMF – a, dr. sc. Zdravko Kedžo, predavač na Veleučilištu VERN’ i predsjednik Programskog vijeća HRT-a te gradonačelnik Visa Ivo Radica.

„Hrvatsko stanovništvo se godišnje smanjuje za 18.000 ljudi prirodnim putem, a iz države se na razini godine iseli oko 80.000 građana“, upozorio je Stjepan Šterc te naglasio kako su „negativni demografski pokazatelji rezultat pada društvenih vrijednosti, a taj pad je derivat političkog sustava“

„Gospodarski rast nije jedini poticajni faktor za rješavanje demografskih problema, jednako su važne društvene, moralne i psihološke vrijednosti, pa i proces tranzicije u kojem građanima uz egzistencijalne, jednako važnima postaju i društveni, i kulturni i psihološki čimbenici koji ih također opterećuju“, istaknuo je državni tajnik Marin Strmota

„Politika treba donijeti konkretne mjere kako decentralizirati Hrvatsku i dat veće mogućnosti lokalnim samoupravama, jer upravo je ona prva u doticaju sa stanovništvom i jednostavnije može prepoznati njihove prave potrebe“, poručio je Ivo Radica

„Demografski pokazatelji su nedvojbeno utvrdili da je Hrvatska u ugrozi, a za njezino rješavanje nužan je konsenzus našeg društva. Mediji pritom ne smiju služiti za manipulaciju podacima i senzacionalističko prikazivanje, nego za njihovo prenošenje s institucionalne i istraživačke razine“, dodao je Zdravko Kedžo.

Uz pad društvenih vrijednosti, panelisti su se složili kako je gospodarski oporavak države preduvjet demografskog oporavka te kako su aktualni demografski trendovi postali prijetnja najdragocjenijem državnom resursu – ljudskim potencijalima.