Savjetovalište za studente

Virtual Coffee: VERN’ovi studenti se savjetovali kako odabrati stručnu praksu

Kod odabira stručne prakse studenti trebaju uzeti u obzir i mogućnost da ima ta tvrtka može biti i prvi poslodavac, istaknuto je tijekom druženja.

Virtual Coffee na VERN’u

Kako pronaći mjesto za obavljanje studentske prakse? Kako se predstaviti praksodavatelju i što praksodavatelji očekuju od studenata? Koje vještine i znanja studenti trebaju posjedovati i zašto je studentska praksa važna u kontekstu zapošljavanja i tržišta rada?

Odgovore na ova pitanja studenti su mogli doznati na drugom Virtual Coffee događanju u okviru VERN’ovog savjetovališta za studente na kojem su gostovale naša apsolventica i HR asistentica Katarina Sudarić te Ana-Marija Filipović, Voditeljica tima za upravljanje ljudskim potencijalima u Styria Media Group.

Tijekom razgovora koji je moderirala Nataša Jeličić, voditeljica VERN’ovog Ureda za praksu, naša je Katarina sa studentima podijelila svoje iskustvo pronalaska mjesta za odradu prakse te dileme oko odabira prakse i praksodavatelja. Također je objasnila na koji je način pristupila cijelom procesu i koja su njena iskustva nakon odrađene prakse, nakon koje joj je dobila ponudu za zaposlenje u Styria Media grupi.

„Drago mi je što sam imala priliku podijeliti svoje iskustvo studentske prakse sa svojim VERN’ovkama i VERN’ovima. U mojem slučaju studentska praksa bila je upravo ono što joj je i cilj – s  fakulteta, koji me teoretskim znanjem pripremio za zanimanje HR stručnog specijalista, došla sam u tvrtku gdje sam dobila priliku vidjeti kako se ta struka provodi u praksi. Ondje sam stekla praktično iskustvo, upoznala sjajne ljude i dobila priliku za daljnji razvoj svoje karijere. Smatram da je studentska praksa jako važan kotačić, kako u karijeri pojedinca, tako i u gospodarstvu. Svakako potičem svoje kolegice i kolege na proaktivni pristup tijekom odrade studentske prakse te da iz nje izvuku maksimum“, poručila je Katarina.

Ana-Marija Filipović iz Styrije je istaknula da je „sa strane poslodavca uvijek zanimljivo čuti studentsku perspektivu i razmišljanja jer su studenti nezamjenjiva karika u radu svake tvrtke. Oni unose novu energiju, nova znanja i svježinu svakoj radnoj okolini. Poseban je užitak raditi s proaktivnim i zainteresiranim studentima te ponavljam, iskoristite svaku priliku, nemojte olako shvaćati studentske prakse jer upravo je to odlična prilika za stvaranje dobrih odnosa koji vam mogu otvoriti nenadane poslovne perspektive“.

Naša voditeljica Ureda za praksu je tijekom razgovora naglasila važnost pravovremenog informiranija o studentskoj praksi, proaktivnog traženja prakse te uključivanja studenata u projekte na VERN’u u okviru nastavnog i izvannastavnog procesa. Potaknula ih je da se što ranije uključe na tržište rada i stječu praktična znanja u realnom okruženju te podsjetila da se za savjete i podršku uvijek mogu obratiti Uredu za praksu i Savjetovalištu za studente.

Styria Media Grupa i Sveučilište VERN’ uspješno surađuju na projektima visokog obrazovanja i tržišta rada. Stručnjaci Styrie česti su gosti predavači na VERN’u, a kroz hvale vrijedan projekt Styria School prošli su mnogi naši studenti koji su time stekli korisna medijska i poslovna znanja.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 20.1.2021.