IVAN ĆIROVIĆ

Studentsko prijateljstvo postalo poslovno partnerstvo

IVAN ĆIROVIĆ
vlasnik tvrtke Inspiracija.com
Diplomirao: 2002.

1. Opišite nam ukratko tijek svoje karijere u vrijeme studija i nakon njega.

Ivan: Umjesto toga radije bih vam naveo neke bitne detalje koju su bili ključni za moje današnje zvanje, odnosno posao kojim se bavim. Kako krajem srednje škole nisam znao što zapravo želim i čime se želim baviti, prepustio sam stvari «višoj sili» i završio na VERN’u. Da budem iskren, to je bila slučajnost, i sada mogu reći da sam sretan zbog toga. Lagao bih kad bih rekao da me ekonomija poduzetništva izuzetno zanimala, zapravo i nije, jer tada nisam znao što to uopće znači. Ono što me privuklo bila je različitost od ostali obrazovnih institucija i inovativnost, a ja sam bio znatiželjan. Prepustio sam se otkrivanju sebe i stvari koje želim. Iako smo mi bili prva generacija VERN’a koja je završila trogodišnji studij, nekako smo se zbližili u potpunom prijateljskom smislu. Bilo je tu zabave, ozbiljnosti, putovanja i međusobnih svađa, rasprava, no sve to je bilo dio našeg sazrijevanja. Posao kojim se danas bavim stvar je puke slučajnosti i bio je posljedica jednoga običnog komentara odnosno pitanja moje prijateljice Silvije iz grupe, a zvučalo je nekako ovako: «A zašto se ti time ne bi bavio?» Moj odgovor je bio: «Ma nema tu kruha!» To je bio trenutak kada sam se zamislio. Od tada sve je krenulo u smjeru posla kojim se danas bavim. Uzeo sam u obzir tri stvari – znanje, sposobnost i volju. Novca nisam imao, zapravo posuđivao sam od prijatelja i roditelja. Shvatio sam odjednom da nema smisla da drugi ljudi rade nešto što i ja mogu sam, i to bolje od njih. Stoga sam stisnuo zube uzeo papir i počeo smišljati kako bi bilo najbolje započeti. Pošto nisam imao novaca već dobru ideju, a ona je bila razvoj poslovnih internetskih stranica u svrhu iskoristivosti njihova potencijala u korist tvrtke koja ih posjeduje, obratio sam se banci s poslovnim planom, no dotična gospoda u banci samo su mi se nasmijala i rekla kako oni ne daju kredite ispod 10 000 eura, te da novac radije posudim od roditelja. Kako tako nešto nije dolazilo u obzir, za pomoć sam se obratio svom dobrom prijatelju Kristijanu koji je sa mnom studirao i tu zapravo počinje današnja priča o Inspiracija.com – tvrtki za razvoj internetskog poslovanja.

2. Predstavite nam ukratko tvrtku (djelatnost, broj zaposlenih, kada je osnovana, reference…).

Ivan: Tvrtka je osnovana početkom 2004 godine. Glavna djelatnost tvrtke je razvoj poslovnih internetskih stranica u svrhu iskoristivosti njihova potencijala u korist tvrtke koja ih posjeduje, a sekundarna djelatnost je razvoj vizualnih identiteta u B2B segmentu. Tvrtka ima 3 zaposlenika. Surađujemo sa PBZ nekretninama, Microsoftom Hrvatska, MojPosao.netom, Berlitzom, Elgradom, Palmirom, ZU Ljekarnama Jadran, Centrom za reciklažu, Bicikl Expressom, Ictinus Grupom, itd. Treutno smo u pregovorima s jednom svjetskom tvrtkom, no ne smijem reći kojom. Pohvalit ćemo se ako uspijemo!

3. Koja je vaša funkcija u tvrtki?

Ivan: Zapravo ja nemam konkretne funkcije. Obavljam više funkcija: pronalazak, pregovaranje i ugovaranje poslova za tvrtku, projektni menadžment, razvoj vizuala internetskih stranica i razvoj vizualnih identiteta, financijsko poslovanje i briga o likvidnosti tvrtke. To su ukratko funkcije koje samostalno obavljam.

4. Kakav je vaš opis posla i koje su vaše odgovornosti? Kako izgleda vaš radni dan?

Ivan: Kako koji dan. Budim se oko 7:00. Nemam ritual jutarnjeg ispijanja kave, jednostavno samo se umijem i upalim laptop. Nisam radoholičar, jednostavno volim raditi ovo što radim. Izmedu 8:00 i 9:00 sam u uredu, i bacam se na posao. Imam onu staru tehniku organizacije, pogledam listu obveza, izaberem prioritete i obavljam ih po redu. Nekad su sastanci u pitanju, nekad je cijeli dan sjedenje za računalom, nekad igramo igrice da se opustimo. Svojim zaposlenicima, omogućavamo i rad od kuće, no nekad to nije izvedivo. Uglavnom potpuno smo fleksibilni što se tiče određenih stvari, no posao nam je dakako na prvom mjestu.

Ovako bi otprilike izgledao primjer jednoga tipičnog netipičnog radnog dana:
07:00 ustajanje i priprema za radni dan
08:00 putovanje do ureda
09:00 – 11:00 sastanak u Rijeci
12:00 – 14:00 sastanak u Zagrebu
16:00 radim u uredu, slažem ponude i kontroliram postignuto
18:00 rad na određenom vizualu
Od 20:00 nadalje radim iz svog doma, negdje do ponoći kada idem spavati. Nekad ste u pokretu 12 do 16 sati dnevno, nekad radite pola dana, sve ovisi o radnim zadacima i organizaciji. Sve u svemu smatram da ako radite 12 sati na dan, nešto ozbiljno ne štima u vašem vremenskom menadžmentu.

5. Kako ste se odlučili na pokretanje samostalnog poduzetničkog projekta? Jeste li imali bilo kakvih problema? Opišite nam ukratko kako je sve to izgledalo.

Ivan: Iz nekoliko razloga. Prvi je to što volim raditi taj posao. Drugi je taj što sam imao prijatelja koji mi je izuzetno pomogao i u financijskom i u savjetodavnom smislu (on je ujedno i partner u Inspiracija.com). Iako posao i prijateljstvo zaista ne idu zajedno, mi se trudimo da dirigiramo emocijama na jedan inteligentniji način, pa ego zamotamo u činjenice i argumente, te na toj bazi donesemo zajedničku odluku u obostranu korist! Problema je bilo u početku, ali ima ih i sada! U početku su to naravno financije, veliko nerazumijevanje financijskih institucija, nabavka opreme, a sada održavanje redovitog toka novca, kreiranje određene kritične mase za nabavku materijalne imovine itd. Uglavnom iste stvari. ? Probleme također stvarate i sami, jer se bojite poduzeti određene korake. Sve je to stresno, ali zasada i jako zabavno u isto vrijeme.

6. Kako vam je obrazovanje (znanja i vještine stečene tijekom studija) pomoglo u poslu?

Ivan: Moram reći da su određeni predmeti zaista bili korisni, te se i danas pokatkad sjetim tema i diskusija s poslovnog pregovaranja, informatike, marketinga, engleskog jezika na kojima sam naučio podosta dobrih i korisnih stvari. Ne želim govoriti koji su predmeti dobri, a koji loši, jer vjerujem da svaki proizvod nađe svoga kupca.

7. Kakvi su vaši planovi za budućnost? Što vas motivira?

Ivan: Planovi za budućnost su najam reprezentativnijeg poslovnog prostora, nabavka jedne izuzetno korisne, zanimljive i skupe tehnologije, osobna edukacija i stjecanje sve više znanja. U svakom danu vidim priliku da pobijedim neki od svojih strahova i na taj način nalazim motivaciju.

8. Imate li recept za uspjeh i/ili savjet kolegama koji trenutno studiraju na VERN’u?

Ivan: Iskreno, čitajuci knjige i slušajući druge kako pričaju o tome, još nisam razvio jasnu sliku o tome što je zapravo recept za uspjeh i kako se on postiže. Reći ću to jednostavnim riječima – zacrtajte što zelite skuhati, prikupite što je moguće više informacija o sastojcima. A kako se kuha, preporučam da otkrijete sami, jer da sam znao što me sve čeka u nastojanju da skuham što sam zacrtao, vjerojatno nikad ne bih ni počeo kuhati. Poručio bih svima, ne samo studentima, da se na svakodenvnoj bazi suočavaju sa svojim zahtjevima i željama. Ponekad čovjek padne, izleti sa puta, no treba ustati i vratiti se na put. Radite na sebi i svojem stavu o životu, probleme rješavajte odmah, maštajte o stvarima koje želite ostvariti, prije svega suočite se sa stvarnim i banalnim strahovima koji su nam usađeni našim odrastanjem i shvaćanjem svijeta u kojem živimo, i borite se! Čineći navedene stvari možemo se uzdignuti na sljedeću stepenicu staze koja vodi k našem zacrtanom cilju, odnosno putu k uspjehu. Svi smo na toj stazi, samo je netko ušao prije, a netko kasnije! Svima želim puno uspjeha i puno strpljenja i samopouzdanja u realizaciji ideja bilo poslovnih ili privatnih, jer ako to već netko radi ne znači da i vi ne biste trebali. Topla voda je možda otkrivena… a ostalo je stvar mašte!

Odjel za komunikacije
Datum objave: 15.2.2011.