TOMISLAV ČUČEK

Svaki zadatak je izazov i nova prilika za dokazivanje

TOMISLAV ČUČEK
direktor nabave u Badel d.o.o.
Diplomirao: 2004.

Tomislav Čuček diplomirao je na VERN’u 2004. godine i odmah pronašao posao u tvrtki Labud, članici TITA grupe (Labud, Badel, Kutrilin). Počeo je raditi na poziciji pripravnika, a nakon što je prošao sve odjele u tvrtki, ostao je u odjelu Nabave. Od 2010. godine preuzeo je poziciju Direktora nabave i logistike u tvrtki Badel.    

1. Zbog čega ste odlučili studirati na VERN’u? Kako je tekao studij?

Nakon završetka gimnazije (Gornjogradska opća gimazija) imao sam jasnu viziju što i kako dalje. Pošto dolazim iz poduzetničke obitelji, svoj daljnji razvoj usmjerio sam u tom pravcu. Paralelno sam upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu i VERN’, ali nakon nekoliko mjeseci više nisam mogao uskladiti obveze na obje institucije istovremeno.  Nakon detaljne analize, odlučio sam se za VERN’ i nisam pogriješio. VERN’ je usmjeren svakom studentu, pristup u radu je moderan, fokusiran na budućnost, te na ono bitno što čovjeku treba da bi se brzo i kvalitetno snašao u novim poduzetničkim vodama.

Studij je tekao vrlo dobro. Iako nisam bio među najboljim studentima u grupi, uvijek sam nastojao izvući iz predavanja ono što je meni zanimljivo, one informacije za koje sam smatrao da će mi u budućnosti biti korisne.

2. Trenutno ste zaposleni u tvrtki Badel d.o.o., na poziciji Direktora nabave. Možete li ukratko opisati kako se razvijala Vaša karijera?

Odmah nakon završetka studija 2004. godine,  ukazala mi se prilika i zaposlio sam se u tvornici sredstava za pranje te kozmetičkih i kemijskih proizvoda, Labud d.o.o. Krenuo sam kao pripravnik kroz sve odjele te sam se vrlo brzo uhodavao u svaki pojedini segment poslovanja. Na kraju pripravničkog staža stekao sam vrlo jasnu sliku ukupnog načina rada i funkcioniranja tvrtke.

Nabava je odjel koji me se najviše dojmio te sam u njemu ostao raditi kao referent.  Velika širina materijala i usluga koje sam nabavljao za sve tri tvrtke (Labud, Badel i Kutrilin) bitno su utjecali na moj daljnji razvoj karijere, ali me taj posao profilirao i kao osobu. Kroz godine sam napredovao do Asistenta direktora nabave, da bi početkom 2010. godine, nakon šestogodišnjeg rada u Nabavi, dobio priliku preuzeti nabavu i logistiku Badela. Bitno je napomenuti da Badel d.o.o. , koji je u sastavu TITA grupe, nema nikakve veze s Badelom 1862.

3. Koliko vam znanja i vještine steče tijekom studiranja na VERN’u koriste u svakodnevnom radu? Možete li navesti neki konkretan primjer (korisnu vještinu ili naviku koju ste stekli tijekom studiranja)?

Znanja i vještine koje sam stekao itekako su mi pomogle da danas obavljam sve zadatke koji se od mene traže. Korisnima bih svakako istaknuo znanja iz vanjske trgovine, informatike, talijanskog i engleskog jezika. Profesionalan odnos, način komunikacije s VERN’a te način razrade poslovnih zadataka, uvijek nastojim primijeniti i u komunikaciji s kolegama i poslovnim partnerima.

4. Kako izgleda jedan Vaš uobičajeni radni dan?

Odmah po dolasku na posao obilazim sve proizvodnje koje rade te na licu mjesta provjeravam ima li problema s materijalima i uslugama koje smo predhodno nabavili, tj. radi li sve kako bi trebalo. Najkvalitetnije informacije dobivam direktno od ljudi koji rade u proizvodnji. Badel ima tri zasebna proizvodna procesa (proizvodnja alkohola i kvasca, proizvodnja jakih alkoholnih pića te proizvodnja octa) koji zahtjevaju različite materijale i usluge. Potom slijede sastanci te dogovori o daljnjim proizvodno/prodajnim aktivnostima. Napomenuo bih da moj rad u Badelu nije isključivo vezan za nabavu, već je to samo jedan dio za koji sam zadužen. Također, vodim brigu i o poslovanju skladišta, održavanju i logistici. Izazova nikad ne manjka, a uz kvalitetno planiranje i provjerene dobavljače posao se lakše i učinkovitije obavlja. Ipak, kada bih poželio izvršiti sve poslovne obaveze, dan bi mi trebao trajati puno duže od 24 sata.

5. S obzirom da se trendovi na tržištu neprestano i brzo mijenjaju, zanima nas na koji se način prilagođavate promjenama (osobno i poslovno, s razine funkcije koju obavljate). Je li to na osobnoj razini samo daljnja edukacija, a na poslovnoj predviđanje trendova ili nešto drugo?

Razgovori s različitim ljudima u poslovnom svijetu uvelike pomažu u shvaćanju i prihvaćanju novih trendova na tržištu, bilo da je riječ o papiru za etikete ili sirovini za proizvodnju octa. Na našim prostorima Badel je lider u proizvodnji octa, ali Hrvatska je malo tržište. Ulaskom u EU naša će pozicija biti znatno drugačija, pa svakodnevno gledamo i slušamo što rade najveći proizvođači te kako te prakse implementirati u Badelu.

Što se mog osobnog razvoja tiče, puno čitam i pratim stručnu literaturu, poslovne časopise i sl.

6. Možete li nam otkriti kakvi su Vam dugoročni poslovni planovi?

Nedavno smo akvizirali Segesticu Sisak. To je tvrtka/proizvodnja kompatibilna našoj u koju planiramo puno uložiti, a prije svega znanje u proizvodnji octa i etilnog alkohola. Još nije određena nova organizacijska struktura Segestice, ali ako se ukaže prilika sa zadovoljstvom ću se prihvatiti novih izazova.

7. Kako gledate na VERN’ danas, s pozicije uspješnog alumnija? Kakvu mu budućnost predviđate?

Smatram da je VERN’ u zadnjih nekoliko godina uložio znatne organizacijske napore da bi ga se prestalo etiketirati kao ״lagani fakultet״.  Daljnji razvoj u istom smjeru rezultirat će još kvalitetnijim i obrazovanijim prvostupnicima, koji će lakše i još uspješnije odgovarati na izazove moderne ekonomije.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 14.3.2011.