InspiratiV'ni petak

Čestitamo – startup našeg alumnija Ivana Ivankovića osigurao 60 milijuna dolara investicije u B rundi

Fonoina globalna digitalna porezna rješenja pomažu korisnicima poput Ubera, Zooma, Bookinga i Spotifyja pri automatizaciji svojih poreznih obveza dok posluju na međunarodnim tržištima.

Filip Šturman, Ivan Ivanković (VERN’ Alumni) i Davor Tremac

Startup Fonoa našeg alumnija Ivana Ivankovića i njegovih kolega Davora Tremca i Filipa Šturmana osigurao je 60 milijuna dolara investicije u B rundi financiranja koju je predvodio VC fond Coatue, a sudjelovali su investitori Dawn Capital, Index Ventures, Omers Ventures, FJ Labs i Movig Capital.

Ovo je inače druga investicijska runda u Fonou u zadnjih osam mjeseci, nakon što su krajem prošle godine osigurali 20,5 milijuna dolara u A rundi.

Riječ je o globalnoj aplikaciji koja omogućuje automatizaciju poreza za digitalne kompanije, kojima je upravo Fonoa postala ključni saveznik za planiranje brzih međunarodnih ekspanzija uz poštivanje poreznih pravila u brojnim državama u kojima djeluju. Naime, koristeći jednostavno API rješenje, Fonoa utvrđuje i izračunava točan iznos poreza koji klijent treba platiti u realnom vremenu što rezultira klijentovom većom profitabilnošću uz smanjenje operativnih troškova i istovremeno povećanje usklađenosti s poreznim pravilima. Stoga se ovom aplikacijom već koriste tehnološki divovi poput Ubera, Zooma, Bookinga, Spotifya i mnogih drugih.

Zbog snažnog porasta online kupovine u razdoblju pandemije potražnja za Fonoinim uslugama je značajno narasla pa su tako u 2021. ostvarili sedmerostruki rast prihoda.

Ova će investicija stoga biti iskorištena za poboljšanje funkcionalnosti, ali i nastavak globalnog širenja. U sljedećih godinu, godinu i pol planiraju predstaviti i neke nove proizvode, a kako bi ostvarili sve planove u posljednjih 12 mjeseci upeterostručili su broj zaposlenika na 140 osoba, 35 različitih nacionalnosti u 20 zemalja diljem svijeta. Ovu godinu namjeravaju zaključiti s još više zaposlenika, uz primarno zapošljavanje inženjera i suradnika u prodaji, a novi zaposlenici pristižu iz renomiranih tvrtki kao što su Airbnb, Netflix, Meta, EY, Deloitte i PwC.

Povodom „raisanja“ nove runde financiranja Davor Tremac, glavni izvršni direktor i suosnivač je istaknuo: „S razvojem poslovanja primijetili smo kako veliki broj tvrtki želi smanjiti svoje operativne troškove i povećati efikasnonst u području upravljanja neizravnim porezima. Istovremeno uočavamo i kako zemlje diljem svijeta donose nove regulative vezane za PDV, što dovodi do povećane potražnje za poreznom usklađenosti tvrtki. Fonoa pruža jedino porezno softversko rješenje koje je osmišljeno za uporabu u digitalnom dobu i omogućava tvrtkama da se usredotoče na ono što najbolje rade, dok se mi brinemo da plaćaju točane iznose poreza, na pravom mjestu, i u pravo vrijeme. Iznimno nam je drago da su Coatue i drugi ulagači poduprli našu viziju te su svjesni golemih mogućnosti koje nas čekaju ove i narednih godina“.

Čestitamo našem alumniju i njegovom timu!

Odjel za komunikacije
PR
Datum objave: 12.8.2022.