Startup poduzetništvo

Čestitamo – naš alumni i njegovi kolege osigurali 20,5 milijuna dolara investicije za Fonou

Fonoa je proizvod koji digitalnim kompanijama pomaže u obračunu poreza na globalnom tržištu.

Osnivači Fonoe: Ivan Ivanković (VERN’ Alumni), Davor Tremac i Filip Šturman

Alumni VERN’a Ivan Ivanković i njegovi nekadašnji kolege iz Ubera Davor Tremac i Filip Šturman osigurali su 20,5 milijuna dolara investicije u A rundi financiranja za globalni razvoj njihovog startupa Fonoa.

Inicijalnu investiciju od 4,5 milijuna dolara dečki su prikupili još u studenom prošle godine, a novo povjerenje investitora dokazuje da Fonoa ima itekakav tržišni potencijal.

Naime Fonoa je globalni pružatelj usluga automatizacije poreza za digitalne kompanije kao što su Lime, Uber, Teachable, GoStudent ili Zoom, a ovaj im je proizvod postao ključni saveznik za planiranje brzih međunarodnih ekspanzija uz poštivanje poreznih obveza u državama u kojima djeluju.

Rješenje koje je ovaj trojac ponudio tržištu zapravo i ne čudi. Kako su bili dio Uberovog menadžmenta u Hrvatskoj, iz prve su ruke iskusili koliko je zahtjevno ispravno izračunati poreze i prijaviti transakcije poreznim upravama diljem svijeta. Uvidjevši da na globalnom tržištu ne postoji jednostavno i sveobuhvatno rješenje, odlučili su iskoristiti svoja znanja i pomoći  drugim digitalnim kompanijama koje se nalaze u sličnim situacijama.

Stoga ovaj proizvod omogućuje kompanijama da ostanu porezno usklađene, pomažući im da skupi i komplicirani procesi postanu automatski i jednostavniji.

„U digitalnom svijetu kompanije se obraćaju kupcima na globalnoj razini. Granice država više nisu ograničavajući faktor, što je proces koji je razvoj tehnologije ubrzao dosad neviđenom brzinom. U tom kontekstu, povećani nadzor poreznih regulatora, kao i upravljanje poreznim obvezama na automatizirani i pouzdani način, postaje sve hitnije pitanje. Izgradili smo platformu koja rješava kompleksnost poreza na globalnoj razini, omogućavajući digitalnim poduzećima da se fokusiraju na razvoj svog poslovanja, ne brinući o porezima“, istaknuo je Davor Tremac, izvršni direktor i osnivač.

Fonoa trenutno omogućuje automatizaciju poreznih transakcija u više od 100 država diljem svijeta, s ambicijom da se taj broj poveća na 140 država do kraja ove godine. Upravo će im nova investicija u tome pomoći budući da će ju iskoristiti za međunarodnu ekspanziju i zapošljavanje stručnog kadra u svim sferama poslovanja. Zanimljivo, iako je sjedište kompanije u Dublinu, Fonoa potiče „remote-first“ pristup radu te stoga zapošljava stručnjake u više od 14 država, a trenutno imaju oko 60 djelatnika.

Odjel za komunikacije
PR
Datum objave: 29.11.2021.