Erasmus+

Dojmovi naših studenata s Erasmus semestara u Austriji, Mađarskoj, Češkoj i Portugalu

Grupa VERN'ovih studenata je u ljetnom semestru prošle akademske godine iskoristila mogućnost studiranja u okviru Erasmus+ programa te su jedan semestar proveli na stranim visokim učilištima. U ovome nastavku vam donosimo dojmove studenata koji su nova akademska iskustva stjecali na njemačkim, mađarskim, češkim i portugalskim visokim učilištima.

Doris Lukačević, Turizam – turistički i hotelski menadžment

Studirala sam na ISCAP-u u Portu (Instituto Superior de Contabilidade e Administracao do Porto), kojeg sam izabrala jer nikada nisam bila u Portugalu, pa mi se ovo činilo kao lijep prilika. Sam studij je bio jako dobar, a iako sam očekivala manje projekata nego što smo ih imali, sada s odmakom uviđam da je to bilo vrlo korisno. Kad me netko pita koje sam benefite ostvarila sudjelovanjem u Erasmus programu, ono što najviše primjećujem kod sebe jest da su mi se potpuno promijenila neka osobna razmišljanja, pogotovo nakon druženja s ljudima iz drugih zemalja i upoznavanja njihovih kultura. Sve u svemu, jako pozitivno životno iskustvo.

Studentica Doris Lukačević (VERN’) na Erasmus semestru u Portugalu

Fabian Babić, Ekonomija poduzetništva

Na Erasmusu sam bio izabrao Fachhochschule Burgenland, a studirao sam na smjeru Međunarodni ekonomski odnosi. Riječ je o visokom učilištu koje se nalazi u Eisenstadtu, glavnom gradu pokrajine Burgenland, a budući da sam želio poboljšati znanje njemačkog jezika ovo mi je bio odličan izbor.  Sam studij je bio jedno nezaboravno iskustvo tijekom kojega sam imao prilike učiti i raditi s iznimno zanimljivim studentima iz cijele Europe i stručnim predavačima. Uz studiranje, našlo se vremena i za putovanja, pa sam tako posjetio nekoliko alpskih mjesta i planina, putovao u Češku u posjet obitelji svoga cimera iz doma, obišao Budimpeštu, Beč i Salzburg. Na Erasmusu sam stekao dodatnu želju za učenjem i napredovanjem, za što su dijelom zaslužni i predavači, koji su bili mladi, stručni i ambiciozni te su lako prenosili taj entuzijazam na studente.

Maja Laktić, Odnosi s javnošću i studij medija

Studirala sam na Metropolitan University u Budimpešti što mi se činilo kao najbolja opcija jer su njihovi studenti većinom stranci i cijeli program se izvodi na engleskom jeziku, a ne samo određeni predmeti. K tome, Metropolitan je vrlo sličan VERN’u po metodama predavanja, pa se nije bilo teško privikavati na novo akademsko okruženje. Kako su putovanja sastavni dio studiranja vani, ja sam posjetila Oslo, Stockholm i Berlin, budući da su letovi iz Budimpešte jeftini, a imaju i FlixBus. Sudjelovanjem u Erasmus programu iskusila sam kako je živjeti izvan Hrvatske, upoznala sam zanimljive ljude iz cijeloga svijeta, naučila da nije baš jednostavno naći stan i živjeti sam u drugoj zemlji, ali nije ni nemoguće te da život vani može biti jako zabavan.

Ante Nobilo, Tehnički menadžment

Na studentskoj razmjeni sam bio u Pragu na visokom učilištu Jana Amose Komenskeho, a Prag mi se činio kao zanimljiva opcija budući da me zanimalo koliko se razlike i sličnosti u mentalitetu između Hrvatske i Češke, s obzirom da su obje slavenske države. Što se tiče kolega iz ostalih zemalja, dovoljno je samo da kažem da smo od prvog dana postali ekipa koja je zajedno istraživala čari Praga i češke kulture te svakako smatram da je ovo bilo neponovljivo iskustvo.  Studiranjem u okviru Erasmusa upoznao sam različite kulture, i to ne samo češku – primjerice, samo na mojoj rođendanskoj zabavi bili studenti iz Mađarske, Turske, Italije, Španjolske, Njemačke, Portugala i Hrvatske, što je svakako bilo jedno novo i posebno iskustvo.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 15.1.2020.