Tehnologije budućnosti

Fernand Schroell iz Nokije na VERN’u održao gostujuće predavanje „5G Update“

Fernand Schroell, voditelj sektora razvoja mobilnih mreža kompanije Nokia Bell Labs Europe, dotaknuo se tri teme: zašto je 5G mreža potrebna, 5G standardizacija i njezina arhitektura te za što će zapravo 5G biti koristan.

Fernand Schroell

Kada se govori o tehnologijama budućnosti, globalni stručnjaci i opća javnost složni su u jednome – nije pitanje hoće li 5G tehnologija promijeniti svijet, već kako će ga promijeniti. Upravo je na tom tragu govorio i Fernand Schroell, renomirani globalni stručnjak iz Nokie, koji je na VERN’u održao gostujuće predavanje na temu „5G Update – Evolution and Revolution“.

Sudionike je uvodno pozdravio dekan VERN’a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, koji se zahvalio predstavnicima Nokie Hrvatska što su omogućili studentima i predavačima VERN’a da najnovije informacije o tehnologijama budućnosti saznaju iz prve ruke, upravo od njihovog globalnog stručnjaka.

Fernand Schroell, voditelj sektora razvoja mobilnih mreža kompanije Nokia Bell Labs Europe, dotaknuo se tri teme: zašto je 5G mreža potrebna, 5G standardizacija i njezina arhitektura te za što će zapravo 5G biti koristan.

„Utjecat će na naš svakodnevni život, na to kako će se naš posao razvijati, promijenit će povezivanje s kupcima iz budućih industrija te će čak utjecati i na odnos između industrije i javnih službi“, istaknuo je Schroell te dodao da se „u današnje vrijeme na internet povezuju samo pametni telefoni i specifični uređaji koji imaju te mogućnosti, no u budućnosti će se svaki mali gadget koji ima bateriju moći spajati na internet, a isto će biti moguće i s kućanskim uređajima, zapravo sa svime što ima bateriju“.

Iako se u javnosti nagađa o točnom trenutku kada će se ukazati sve blagodati 5G tehnologije i često se smatra da će one biti dostupne u cijelom svijetu, Schroell je otklonio takve vjerojatnosti. Naime, istaknuo je, 5G će doći vrlo skoro, ali samo na tzv. otocima i riješit će probleme samo u određenim područjima.

Također je komentirao i pitanje studenata kako vidi Hrvatsku na putu do primjene 5G tehnologija u usporedbi s drugim zemljama. „Mislim da Hrvatska ima iste izazove kao i druge zemlje na putu do 5G. Ljudi u Europi se prije kupnje zapitaju treba li im to, zašto trebaju kupiti novi mobitel, itd., a 5G neće prihvatiti samo zato što ga je lijepo imati, već zato što je to jaka investicija i inovacija. Iako, cijela Europa malo kasni s primjenom 5G u usporedbi sa SAD-om, a posebno Azijom. Azijska populacija uvijek želi imati sve najnovije i najbolje i spremni su potrošiti puno novaca na inovacije te one zato i  dolaze tamo ranije“, objasnio je Fernand Schroell.

U drugom dijelu svog izlaganja ukratko je objasnio kakvi će energetski kapaciteti biti potrebni za stabilnu korisničku podršku, kako bi potrošači mogli potpuno konzumirati blagodati 5G tehnologija. Neka od područja na kojima će potrošači itekako uvidjeti razliku u načinu konzumacije sadržaja i povezanih usluga su video igre, sportski prijenosi, virtualna stvarnost, turistička putovanja i kupovina, a dosadašnja istraživanja pokazuju da će upravo ove područja biti među najprofitabilnijima.

(Nika Aurora Ključarić)

dio šire suradnje s Nokiom kojom se nastoji povezati akademski i poslovni sektor, a sve to kako bi se studentima omogućilo da razviju potrebna praktična znanja za tržište rada. U sklopu ove suradnje tijekom lipnja će biti organizirana i konferencija IoT Innovation Day
Odjel za komunikacije
Datum objave: 17.5.2018.