Erasmus+ program

Iskustva studenata iz Belgije i Portugala s razmjenskog semestra na VERN’u

Naše strane kolege su na VERN'u ostale oduševljene profesorima i studentima te načinom prijenosa stručnih znanja.

Kako je studirati na drugom sveučilištu, udaljenom više od 1.200 kilometara od matičnog fakulteta i to u državi koju nikada niste posjetili, u grupi sa studentima iz niza EU zemalja?

„Vrlo lijepo, korisno i ugodno, uz odlične profesore i kolege. Hrvatsku, Zagreb i VERN’ sam odabrala zato jer nikada nisam ništa od toga posjetila, a budući da sam jako željela unaprijediti znanje engleskog i upoznati nove ljude to mi se činilo kao dobitna kombinacija“, rezimirala je svoj semestar na VERN’u studentica Calista Davin s Visoke škole Albert Jacquard iz Namura u Belgiji.

Budući da su putovanja sastavni dio Erasmus studiranja, Calista je dodala da su je u Hrvatskoj oduševile prirodne ljepote i povijesna baština od Plitvica, Dubrovnika, Zadra, Samobora, itd., koje je posjetila s ostalim stranim studentima.

Jednako oduševljena bila je i Bieke Vanhaelewyn također iz Belgije, koja je u Zagrebu željela provesti jedan semestar, između ostalog, zbog dobre povezanosti s Budimpeštom, Ljubljanom i Bečom koje je željela posjetiti.

„VERN’ sam odabrala zato što sam željela iskusiti semestar na sveučilištu, budući da u Bruxellesu studiram na veleučilištu. Međutim ispostavilo se da studiranje u Zagrebu nije samo učenje, već i upoznavanje drugačije kulture i običaja, poput ispijanja kave, ali i drugačijeg načina obrazovanja i stjecanja znanja i vještina. Na primjer, ne sjećam se jesam li ikada u životu napisala više seminara nego ovdje“, ispričala nam je Bieke kojoj se za razliku od Bruxellesa Zagreb čini puno sigurniji.

Prednosti VERN’a i Zagreba kao odličnog Erasmus odredišta istaknulo je još dvoje studenata iz Portugala – Marta Fernandes sa Sveučilišta u Lisabonu i David Faria s Politehničkog instituta Guarda.

Svim budućim stranim studentima na VERN’u Marta je poručila da odličnu geografsku lokaciju Zagreba iskoriste za razna putovanja, kako je i ona sama učinila te se uvjere u srdačnost lokalnog stanovništva. 

David je dodao kako je u Zagrebu odlično studirati jer je relativno miran i siguran grad, u kojemu stranci uvijek mogu pronaći neki zanimljivi sadržaj za istraživanje.

„Ovo je bio moj prvi posjet Hrvatskoj, ali vrlo vjerojatno ću se vratiti još koji put“, poručio je za kraj.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 27.7.2022.