InspiratiV'ni petak

Kako spojiti studij i ljubav prema glazbi s nama je podijelio Antonio Perina

Antonio ne samo da je izvrstan student na diplomskom studiju Filmske i televizijske režije i produkcije, već je i uspješan i u glazbenoj karijeri. A kako je spojio studij s glazbom podijelio je s nama u inspiratiV'noj rubrici.

 

 

Mladi glazbenik, multiinstrumentalist, stručni prvostupnik filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja te uskoro stručni specijalist filmske i televizijske režije i produkcije – sve to je naš student, Antonio Perina. Već kao tinejdžera nazivali su ga „glazbenom nadom“, a sada je to i potvrdio. Antonio je ovaj tjedan potpisao ekskluzivni ugovor s Croatia Recordsom kao solo izvođač  te za projekt Dispruv koji je oformio u suradnji sa svojim sumještaninom  Lovrom Crvelinom.  A svoj put i svoje ambicije podijelio je i s nama:

Glazbom se bavim od devete godine. Od samog početka sam volio svirati, stvarati i nastupati.Tako sam već tada imao prvi javni nastup s autorskim pjesmama. Isti taj žar me prati i danas. Uvijek sam nastojao kreirati nešto svoje jer nisam baš bio pobornik onog klasičnoga pristupa instrumentu koje se očituje kroz izrazito tehničko usavršavanje. Moglo bi se reći da sam uvijek više svirao nego vježbao.

Žanrovski je dosta paleta široka. Ono što publika ima prilike čuti je u pop-rock miljeu, no s obzirom na to da osim autorstva u tekstu, glazbi i aranžmanu radim i glazbenu produkciju, prirodno me put ponukao na istraživanje. Upravo iz tog razloga se kroz godine u ladici našlo žanrova kao što je pop, rock, house i ostale. Sav taj materijal također strpljivo čeka svoj trenutak objave.

 

Kako studiram film na VERN’-u, na samom početku studija sam dobio priliku raditi glazbu na filmu. Ispočetka je to bilo primarno za filmove koje smo radili na faksu poput “Nisam pio…” (2018., Sara Ludoški-Hodak), Dijagnoza (2019., Hrvoje Mandić), Između nas (2019., Dora Baotić) i nekih recentnih poput animiranog filma “Baloon (2021., Dina Uglešić) koji je nedavno bio prikazan na Pula Film Festivalu. Naravno, rad na ovim filmova ostvario je neke službene suradnje van fakulteta pa sam imao priliku raditi za film” Od toga dana” redateljice Slavice Šnur gdje sam podijelio glazbeni prostor s Matom Matišićem, inače vrsnim dramaturgom i skladateljem. Lijepa zanimljivost je da je taj film Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvrstilo u kurikulum za osnovne i srednje škole.

Studiranje na VERN’-u mi je omogućilo da se dalje kreativno razvijam što je bilo i iznad mojih početnih očekivanja. Tako sam kroz studij filma naučio puno kreativnih principa koji su primjenjivi u svim kreativnim granama. Mislim da je pravi blagoslov razvijati se u sredini koja vas potiče i omogućava da radite ono što volite.