Međunarodna razmjena studenata

Iskustva naših studenata na međunarodnoj razmjeni

Iako je ova akademska godina bila najizazovnija od svih, pandemija COVID-19 ipak nije zaustavila nova studentska iskustva i mogućnost međunarodne razmjene. Naši studenti iskoristili su priliku i jedna semestar su proveli na studiju izvan Hrvatske, a njihova iskustva, dojmove i životne lekcije donosimo u reportaži.

 

Fran Mihaljević, Hochschule Aalen, Aalen University

Aalen je jedan divan mali grad u Njemačkoj koji nudi jednu mirnu atmosferu koja je idealna za studiranje i nalazi se u blizini Ulma i Stuttgarta pa se vrlo brzo može otići na neki izlet ili party. Ovo sveučilište izabrao sam odabrao sam radi raznovrsne ponude predmeta i radi blizine Hrvatskoj. Studirati u Njemačkoj je bilo super jer je to jedan totalno drugačiji svijet i način ne samo studiranja nego i života. Tako sam naučio nove pristupe i nove načine rješavanja problema i nepoznanica. Sve u svemu, svima koji žele naučiti i istražiti te su u mogućnosti preporučio bih Erasmus+ iskustvo. Nemojte gubiti živce oko papira, budite strpljivi jer se na kraju sve isplati. Sudjelovanjem na Erasmus programu dobio sam jedno veliko životno iskustvo, upoznao nove ljude i stavio jedan veliki plus u svoj životopis. Nijemci su precizni i striktni ali i topli. Tijekom razmjene uspio sam i putovati i stražiti njemačku. Za jedan vikend otišao sam u Kassel, a posjetio sam i München, Stuttgart te Ulm i Berlin. Također, upoznao sam i puno stranih studenata, sa svih strana svijeta te su svi bili jako pristupačni, komunikativni i spremi za učenje ali i poneku novu avanturu.

 

Klara Krunić, Hochschule Aalen, Aalen University

Studiranje je zbog coronavirusa bilo online, no kao ERASMUS+ studenti imali smo pregršt aktivnosti putem zooma (online cooking event, talent show u virtualnom programu, razne prezentacije i radionice) što je učinilo moj boravak u Njemačkoj puno zanimljivijim. Prvi put sam bila u Aalenu i obzirom da je to mali gradić bilo je vrlo lako za prilagodit se i snaći. Studiranje na razmjeni je jedno prelijepo iskustvo koje ću definitivno pamtiti ali i koje mi donosi i puno beneficija u daljnjem životu. Osim nastave ERASMUS+ program pružio mi je mogućnost da upoznam divne ljude iz različitih dijelova svijeta. Boravak u Njemačkoj pomogao mi je da usavršim znanje svog engleskog jezika ali i naučim njemački jezik kao i njihovu kulturu. Nijemci su vrlo dragi ljudi, komunikativni, i jako radišni. Što se putovanja izvan Aalena tiče to je bilo malo komplicirano zbog koronavirusa i lockdowna koji je bio na snazi prva tri mjeseca mog boravka u Njemačkoj. No bez obzira na sve uspjela sam obići Stuttgart i Kassel te sam po samom dolasku svoju karantenu provela u Münchenu kojeg sam također uspjela nešto razgledati. Ostali ERASMUS+ studenti su odlični. Iako dolaze iz različitih dijelova svijeta svi su vrlo ljubazni i društveni. S nekima sam se sprijateljila do te mjere da smo svaku večer išli u šetnje, gledali europsko prvenstvo u nogometu te pili kave i razmjenjivali kolače.

 

Tomislava Cvitić, FHWien der WKW, Beč, Austrija

Za svoju studentsku razmjenu odabrala sam Beč iz nekoliko razloga: volim Austriju, kulturu ove zemlje i njihov način života. Dugi niz godina učim njemački te sam također htjela još više unaprijediti ga i imati priliku vježbati ga s izvornim govornicima. Prije ERASMUS+ razmjene Beč sam posjetila jednom te me grad u potpunosti oduševio. Samim time odabir o zemlji odnosno gradu bio je jednostavan! Studirati na FHWien bilo je nezaboravno iskustvo. Iako sam zbog trenutne situacije s pandemijom zgradu fakulteta posjetila samo dva puta tijekom boravka, online nastava bila je kvalitetno organizirana i zanimljiva te su se svi profesori iznimno potrudili kako bi predavanja i učenje bilo što bolje. Beč kao grad oduševljavao me iz dana u dan. Zapanjujuća arhitektura, grad prožet poviješću i kulturom, tradicionalna kuhinja te skrivene uličice svaki dan otvaraju priliku da se otkrije i proba nešto novo. Pregršt muzeja, sadržaja i prekrasnih parkova čine ovaj grad posebnim te u njemu nikad nije dosadno. Sudjelovanjem na razmjeni stekla sam nova poznanstva i mogu reći upoznala bolje samu sebe. Iskreno bih ovo iskustvo svakome preporučila. Sa samim Austrijancima imala sam kontakt tijekom online predavanja zbog nekoliko kolegija koje smo zajedno slušali. Apsolutno svi su iznimno bili dragi te spremni pomoći. Što se tiče svakodnevice poput odlaska u trgovinu ili javnog prijevoza, srećom nisam doživjela ništa drugo osim iznimne ljubaznosti od strane Austrijanaca. Hrana je bila odlična. Neizostavni bečki odrezak i kaiserschmarrn definitivno su među mojim favoritima. Osim tradicionalne hrane, u Beču stvarno ima za svakog po nešto i mogu se pronaći odlični restorani svih vrsta kuhinja. Kako sam bila smještena u studentskom domu, većinu vremena kuhala sam sama. Ako se zaželite nečeg “od doma”,  u većim supermarketima pronaći ćete čak i Cedevitu, Domaćica kekse i Bananko. Također, zaželite li se bureka ili sirnice, u Beču vam neće faliti ni to. S obzirom na situaciju s pandemijom, nisam putovala puno, ali sam uspjela vidjeti sve što mi je bilo na “wish listi”. Svakako preporučujem posjetiti Bratislavu koja je vlakom udaljena od Beča malo više od sat vremena i super je ideja za jednodnevni izlet. Nakon Bratislave posjetila sam Graz, gdje preporučujem stepenicama se popeti na Schlossberg za prekrasan pogled na cijeli grad. Posjetila sam i Laxenburg, malo mjesto pola sata udaljeno od Beča, s divnim jezerom i dvorcem. Erasmus studenti bili su druželjubivi i svi smo bili tu jedni za druge. Bilo je puno timskog rada, često puno posla, projektnih zadataka i učenja, no sve je lakše uz super kolege i prijatelje.

 

   

 

 

Odjel za međunarodnu suradnju
Datum objave: 21.7.2021.