Gostujuće predavanje

Marvelov strip-crtač i ilustrator Enis Čišić gostovao na VERN’u

Sarajevski umjetnik je tijekom predavanja ukratko ispričao svoj životni put, od skromnog djetinjstva do suradnje s najvećim svjetskim strip izdavačem Marvel Comicsom.

Enis Čišić

Enis Čišić, sarajevski strip-crtač i ilustrator najveće strip izdavačke kuće Marvel Comics, u petak je posjetio VERN’ gdje je održao gostujuće predavanje, kako bi mlade kreativce potaknuo da ne odustaju od svojih snova.

Dobrodošlicu mu je poželio profesor Vicko Krampus, voditelj VERN’ove Katedre za jezike i kulturu, a gostovanje je organizirao VERN’ov alumni Mario Levarda.

Sarajevski umjetnik je tijekom predavanja ukratko ispričao svoj životni put, od skromnog djetinjstva, većim dijelom provedenog u stanu veličine 16 kvadrata u Sarajevu, do suradnje s najvećim svjetskim strip izdavačem Marvel Comicsom. Referirao se na poznate domaće i strane autore iz svijeta stripa, koji su utjecali na njegovo umjetničko stvaralaštvo poput Igora Kordeja, Mirka Ilića, Boba Živkovića, Johna Buscema, Moebiusa, Chrisa Fossa i mnogih drugi.

Istaknuo je kako su mu glavni izvori iz kojih crpi svoje ideje televizija, film i popularna kultura 80-ih godina prošloga stoljeća.

Bitno je iskustvo i rad na sebi. Imajte snove i radite na tome da ih pratite. Slušajte ljude koji su bolji od vas. Okružite se ljudima koji su bolji od vas u onome što radite, jer imaju više iskustva i znanja”, poručio je Enis studentima.

Njegov karijerni uzlet dogodio se prije tri godine kada je počeo raditi na svom Marvelovu prvijencu Original Sin Annual“, čiji scenarij potpisuje renomirani crtač i scenarist Jason Latour. U međuvremenu je ilustrirao mnoge poznate superheroje kao što su Spiderman, Kapetan Amerika, Ironman i mnogi drugi.

Ipak, unatoč svjetskom uspjehu, Enis Čišić i danas živi i radi u Sarajevu, gdje na Američkom univerzitetu predaje 3D crtanje i animaciju, ponajviše kako bi mladim naraštajima prenosio svoje bogato znanje i iskustvo. 

(Iva Vasilj)

Odjel za komunikacije
Datum objave: 17.10.2017.