Gostujuće predavanje

Na VERN’u gostovala ravnateljica Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo

Na VERN'u je sredinom veljače gostovala ravnateljica Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo, inženjerka Ilda Stanojević, koja je za studente održala predavanje na temu zadruga i zadrugarstva.

Na VERN’u je sredinom veljače gostovala ravnateljica Hrvatskog  centra za zadružno poduzetništvo, inženjerka Ilda Stanojević, koja je tom prilikom održala gostujuće predavanje za studente VERN’ovog specijalističkog diplomskog studija Poduzetnički menadžment.

Predavanju je prisustvovala i njezina asistentica, VERN’ova diplomantica Lucija Pešorda, koja je završni i diplomski rad pisala na temu braniteljskih i poljoprivrednih zadruga.

Studenti su s velikim interesom pratili predavanje na temu zadruga i zadrugarstva, o kojima je govorila gošća s bogatim poslovnim iskustvom u tom segmentu. Naime, Ilda Stanojević je više godina vodila Poljoprivrednu zadrugu Komiža, a danas sudjeluje u mnogim međunarodnim inicijativama o zadrugarstvu, u organizaciji međunarodnih  stručnih skupova, članica je žirijima za ocjenu kvalitete poljoprivrednih zadružnih proizvoda te inovatorica i autorica poznate „Rogačice“.

Studentima je prenijela korisne informacije o razvoju zadrugarstva u svijetu, prema kojima je primjerice 75% Finaca učlanjeno u zadruge, svaka peta ljekarna u Belgiji je zadruga, u Francuskoj zadruge osiguravaju približno milijun radnih mjesta, zadružne banke u Njemačkoj  imaju više od 16 milijuna članova, itd. U Hrvatskoj, pak, naglasila je gošća, zadrugarstvo je danas slabo razvijeno, a zanimljivi su primjeri dugovječnih poljoprivrednih zadruga na hrvatskim otocima, koje su nastale iz nužde zbog brojnih ograničenja gospodarskih aktivnosti na otocima.

Studente su također zanimale prednosti i nedostaci udruživanja u zadruge, koraci i pravna regulativa za osnivanje, porezne olakšice za reinvestiranje dobiti u zadružnu nedjeljivo imovinu, uvjeti ulaska i izlaska iz zadruga, kada se odlučiti na osnivanje zadruge, itd., a iznijeli su i svoja mišljenja o grafičkim rješenjima hrvatske verzije međunarodne oznake zadružnih proizvoda COOP.