FORUM.dok

U okviru FORUM.doka na VERN’u aktualizirana tema globalne proizvodnje i distribucije hrane

U okviru dokumentarne platforme VERN' Foruma, FORUM.dok, za studente VERN'a održana je projekcija dokumentarnog filma „10 milijardi – što je na vašem tanjuru“.

U okviru dokumentarne platforme VERN’ Foruma, FORUM.dok, za studente VERN’a održana je projekcija dokumentarnog filma „10 milijardi – što je na vašem tanjuru“.

Riječ je o filmskom uratku renomiranog i nagrađivanog njemačkog dokumentarista Valentina Thurna, koji je pred samu projekciju, u snimljenom intervjuu s uglednim hrvatskim dokumentaristom i novinarom, Robertom Zuberom, studentima pojasnio kako je ovim filmom želio utjecati na razvoj svijesti o različitim izazovima s kojima se susreće poljoprivredni sektor u razvijenim europskim zemljama nasuprot izazovima poljoprivrednog sektora u manje razvijenim zemljama.

Nedavno smo svjedočili medijskim i stručnim diskusijama o različitoj kvaliteti  prehrambenih proizvoda na istoku i zapadu Europe, a iako su rezultati testiranja za neke države već potvrdile sumnje stručnjaka, rezultati istraživanja za našu zemlju tek se očekuju. Stoga je ova projekcija bila prikladan nastavak poticanja razvoja svijesti o globalnom izazovu prehrane svjetskog stanovništva.

Naime „10 milijardi“ nastoji pronaći odgovor na pitanje na koji način čovječanstvo može najbolje zadovoljiti potrebe svakog stanovnika za zdravom prehranom, uz ograničene resurse. Predviđanja su da će do 2050. svjetska populacija narasti do 10 milijardi ljudi, što već danas stvara potrebu za planiranjem i širenjem proizvodnog i distributivnog segmenta  u sektoru globalne prehrane.

Redatelj je rješenja za ovaj izazov tražio diljem svijeta, a moguće je alternative pronašao u umjetnom mesu, insektima, industrijskoj zemljoradnji, samokultivaciji, itd.

Nakon projekcije filma uslijedio je video intervju s hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu, Biljanom Borzan, koja je na razini EU bila jedna od inicijatorica istraživanja o slabijoj kvaliteti prehrambenih proizvoda namijenjenih za istočno-europska tržišta.

Zastupnica Borzan je naglasila kako se ponekad susreće s kritikama da se tema kvalitete hrane rijetko nalazi na političkoj agendi EU, budući da se na vrlo praktičan način primjećuje da tzv. „Europa u dvije brzine“ već postoji.

„Smatram da je to neprihvatljivo jer se u svim osnovnim dokumentima o funkcioniranju Europske unije govori o ravnopravnosti i jednakosti svih građana. Kvaliteta proizvoda nije regulirana niti jednim europskim zakonom, dok za sigurnost namirnica imamo dosta kvalitetne zakone. Prihvaćam određene preferencija lokalnog stanovništva kao argument za plasman drugačijih proizvoda na tržište, ali ne prihvaćam to kao argument kada se radi o korištenju jeftinijih i manje kvalitetnih sirovina.“  

Projekcije dokumentaraca u okviru platforme FORUM.dok nastavljaju se uz nove aktualne teme, zanimljive naslove i relevantne sugovornike, a za detaljnije informacije pozivamo vas da pratite VERN’ove kanale.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 24.3.2017.