VERN' Forum

Na VERN’u održan panel „Državni proračun – prioriteti ekonomske i fiskalne politike“

Sudionici su diskutirali o smjernicama državnog proračuna za 2016., čiji će se prijedlog naći pred Vladom idućeg tjedan te njegovim bitnim odrednicama.

Ministar financija Republike Hrvatske, dr. sc. Zdravko Marić

Na Veleučilištu VERN’ je održan panel pod nazivom Državni proračun – prioriteti ekonomske i fiskalne politike“, na kojem su sudjelovali ministar financija Republike Hrvatske, dr. sc. Zdravko Marić, dr. sc. Sandra Švaljek, znanstvena savjetnica na Ekonomskom institutu Zagreb te prof. dr. sc. Mladen Vedriš, predstojnik Katedre za ekonomske znanosti na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Sudionici su diskutirali o smjernicama državnog proračuna za 2016., čiji će se prijedlog naći pred Vladom idućeg tjedan te njegovim bitnim odrednicama poput izvora iz kojih će se generirati prihodi, načina smanjenja rashoda, nadzora troškova po resorima, utjecaju ugovornih obaveza na stabilnost proračuna, intervencijama u poreznom sustavu, itd.

Događaj je otvorio dekan VERN’a, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, a ministar Zdravko Marić se na početku diskusije referirao na pokazatelje kojima se Ministarstvo financija vodilo prilikom izrade smjernica proračuna za ovu godinu. 

„Zadnje pokazatelje izvršenja proračuna za prošlu godinu ćemo imati krajem ovoga mjeseca, ali možemo zaključiti da je deficit opće države je bio unutar 4 posto bruto domaćeg proizvoda. Proračun za 2016. u smislu svoje ukupne rashodne strane neće rasti, tj. onaj dio rashoda koji stvara deficit, ali će neke stavke biti povećane. To je primjerice povećani doprinos za proračun EU od 500 milijuna kuna, nacionalna komponenta za fondove EU od 450 milijuna, indeksacija mirovina 400 milijuna te dospjele kamate. To je nešto preko 2,5 milijarde kuna i to je onaj dio koji diže proračun i stvara deficit. Za ovu godinu očekujemo da će deficit iznositi 2,7 posto BDP-a ili otprilike 9,2 milijarde kuna“, istaknuo je ministar Marić te dodao kako su prihodi od PDV-a u prva dva mjeseca ove godine rasli iznad 3 posto.

Sandra Švaljek je izjavila kako je očekivala ambiciozniji plan proračuna u smislu radikalnijeg zaokreta, ali naglasila da on ide u pravome smjeru, jer su rashodi nominalno zamrznuti, što je inače teško izvesti zbog visokog stupnja inercije i ugovornih obaveza države. 

„To bi podrazumijevalo veće smanjenje rashodne strane, a mislim da postoje određene stavke koje su mogle doživjeti veće smanjenje. Posebno dvije u kojima Hrvatska ima bitno veći udio rashoda u odnosu na usporedive zemlje, a to su masa plaća i subvencije. Subvencije u usporedivim, post tranzicijskim članicama EU iznose tri posto proračuna, a u Hrvatskoj pet posto. Također, masa plaća u Hrvatskoj zauzima 25 posto ukupnog proračuna, dok je u usporedivim zemljama taj postotak dva do tri boda niži. Ipak ovu bi godinu shvatila kao prijelaznu, jer je između izrade prvih smjernica i prijedloga proračuna došlo do promjene vlasti“, zaključila je Švaljek.

Mladen Vedriš je upozorio da je domaća potrošnja došla do limita i da se od nje ne mogu očekivati veliki doprinosu i proračunu. 

„Europska regulativa potpuno jasno propisuje na koji način država može davati potpore i to se ne osigurava iz proračuna, već putem mjera institucija. To su horizontalne mjere, dok su vertikalne vidljive još samo u poljoprivredi. Primjerice u Turska ne razvija svoj turizam tako da doplaćuje hotelijerima, nego financira svi vodu koja se koristi za nasade, zelene površine, itd. te time daje indirektnu subvenciju. Dakle, samo porastom konkurentnosti možete očekivati da ćete sačuvati dio domaćeg tržišta i domaće potražnje i da ćete sa tom povećanom proizvodnjom izaći na vanjsko tržište. Tada ćete imati ekonomiju razmjera, bolje korištenje kapaciteta, više znanosti i inovacija i tada pokrećete čitavi gospodarski stroj. Sve ostalo su defenzivne mjere za uštedu i racionalizaciju, što je dobrodošlo, ali neće biti značajnijeg rasta“, upozorio je Vedriš.

—–

Pokrovitelj VERN’ Foruma: Hrvatski Telekom d.d.

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 4.3.2016.