Dan žena

Na VERN’u održan panel o poticanju ženskog poduzetništva

Panel je održan u okviru projekta „Startup Europe Week Croatia“, kojim Keymon Ventures Early-stage Investment meetup grupa potiče razvoj mreže poslovnih anđela za podršku ženskom poduzetništvu.

Poticanje razvoja zdravog poduzetničkog okruženja koje će pružati jednake mogućnosti za žene i muškarce vrlo je izazovno, ali istovremeno i prijeko potrebno u vrijeme dinamičnih tržišnih promjena i rastuće startup kulture, koje pružaju brojne prilike za društveni i gospodarski razvoj.

Istaknuto je to na panelu o stvaranju poticajnog ekosustava za razvoj ženskog poduzetništva i bolju integraciju na tržištu rada, koji je povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena održan 7. ožujka na Veleučilištu VERN’.

Diskusija pod nazivom „Women in business: A different style to connect entrepreneurial ecosystems“ okupila je stručnjakinje s područja obrazovanja, strateškog consultinga, poduzetništva i ulaganja koje su podijelile svoja iskustva o poduzetničkom razvoju i poslovnom napredovanju, kao i negativna iskustva uzorkovana podzastupljenošću i rodnom nejednakošću: mr. sc. Gordanu Ćorić, predavačicu na Veleučilištu VERN’, Gaiaju Montelatici, suosnivačicu ImpactHuba Beograd, Stephanie Trpkovu, poduzetnicu i stratešku konzultanticu World Bank Groupe te Martu-Patriciju Aparicio y Montesinos, osnivačicu Keymont Ventures grupe i  stručnjakinju za investiranje.

„Women in business: A different style to connect entrepreneurial ecosystems“

Žene se u poslovnom okruženju i na poduzetničkom planu moraju znati zauzeti za sebe i jasno reći ako smatraju da je druga, najčešće muška strana u krivu“, naglasila je Stephanie Trpkova.

Mi mislimo da moramo znati sve u poduzetništvu. To je naš strah, za razliku od muškaraca koji na neuspjeh gledaju puno blaže. Zapravo, moramo znati pametno odabrati suradnike i stručnjake koji će se baviti područjima koja nisu naša specijalnost“, istaknula je Gordana Ćorić.

„Činimo gotovo 50 posto populacije u bilo kojoj zemlji i nije pitanje treba li ženama otvoriti mjesto, jer mi jesmo već tu, ali se žene moraju znati jače nametnuti, prvenstveno svojim znanjima, vještinama i višim obrazovanjem te na taj način zaslužiti priznanje“, upozorila je Gaia Montelatici.

Žene se pri pokretanju svojih projekata puno više brinu o sporednim stvarima i pokazuju više empatije, a mi upravo inicijativom Startup Europe Week želimo ohrabriti žene i poručiti im da je pogreška sastavni dio uspjeha“, dodala je Marta-Patricia Aparicio y Montesinos.

Sudionici su zaključili da ukoliko želimo graditi zdravo poduzetničko okruženje, moramo stvoriti prostor za različite rodne perspektive i uvažavati različita iskustva. U tom je smislu neizostavan doprinos žena kroz njihov pristup izgradnji poduzetničkih modela.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 8.3.2019.