Erasmus+

Dojmovi naših studenata s Erasmus razmjene u Portugalu, Litvi, Češkoj, Austriji i Španjolskoj

Studenti svoje međunarodne destinacije biraju prema kolegijima koje će slušati, mogućnosti učenja stranih jezika, ali i prema veličini destinacija.

VERN’ovi studenti na međunarodnoj razmjeni

Donosimo vam drugi dio dojmova VERN’ovih studenata koje smo prikupili nakon njihovog boravka na Erasmus+ međunarodnoj razmjeni.

Matea Rašica

Za svoju sam Erasmus razmjenu odabrala Instituto Superior de Contabilidade e Administracao do Porto u Portu, jer su mi se svidjeli ponuđeni predmeti, kao i prilika da uz studij naučim portugalski jezik. Porto mi se kao grad učinio vrlo zanimljivim i sadržajnim za studente, s vrlo aktivnom i razvijenom Erasmus studentskom mrežom. Bilo mi je jako lijepo studirati na I.S.C.A.P-u jer je većina profesora posvećena tome da nas osim s predmetom koji slušamo, upoznaju što više i s kulturom i običajima u Portugalu. Zbog svih ljudi koje sam upoznala i prijatelja koje sam stekla Erasmus će definitivno biti iskustvo kojeg ću se sjećati cijeli život.

Massimo Radić

Kada sam birao destinaciju za Erasmus, osim fakulteta gledao sam i koji mi se grad sviđa, s obzirom na to da će to ipak postati moj dom na šest mjeseci. Porto mi se svidio jer nije ni prevelik ni premalen grad, a kultura nije toliko različita od naše, pa sam mislio da ću se brže i lakše snaći. Fakultet koji sam izabrao je Instituto Superior de Contabilidade e Administracao do Porto i cijelo to iskustvo mi je bilo dragocjeno zato što su akademske obaveze i nastava koncipirane drugačije nego na VERN’u, pa sam dobio priliku studirati na drugačiji način. Fakultet je prvi tjedan organizirao orijentacijski tjedan na kojem su nam domaći studenti pokazali glavne atrakcije grada, organizirali različite aktivnosti kako bi se Erasmus studenti lakše upoznali i povezali, te su nam objasnili sve u vezi obveza na fakultetu, javnog prijevoza, mjesta za izlaske, itd.

Nika Podunajec Atanasov

Studirati na University of Applied Social Science u Vilniusu je bilo vrlo zanimljivo, predmete koje smo slušali predavali su iskusni profesori pa sam stekla puno novog znanja. Predavanja i seminari su dobro organizirani i baziraju se na praktičnom znanju više nego na teoriji. Profesori su bili vrlo dostupni za komunikaciju i atmosfera je bila opuštenija nego na uobičajenim predavanjima, čemu su pripomogli i ostali Erasmus studenti koji su bili komunikativni i uvijek spremni na druženje.

Ivana Jumić

Od svih destinacija za razmjenu koje su mi se nudile kao studentici poslovne informatike, najviše me privukao SMK University of Applied Social Sciences u Vilniusu. Organizacija predavanja i seminara na fakultetu je bila jako dobra, tako da sam uspješno proširila svoje znanje, uvelike i zbog profesora koji su vrlo iskusni i dobro su prenosili svoje znanje studentima. Dosta su mi pomogli i ostali studenti koji su bili vrlo otvoreni i spremni za suradnju, ali i za druženja i putovanja u slobodno vrijeme. Ako putujete u zimskom semestru, pripremite se na oštru zimu – iako mene to nije spriječilo da upoznam Vilnius i sva njegova događanja i atrakcije.

Marinko Sučić

Za svoj odlazak na razmjenu izabrao sam The Institute of Hospitality Management in Prague u Pragu zato što se radi o multikulturnom grad gdje možete pronaći sve nacije svijeta, a uz bogatu kulture i mnoštvo atrakcija Prag je jedan od najposjećenijih gradova Europe što ga čini perfektnom destinacijom za jednog studenta turizma. Sudjelovanje u Erasmus programu donijelo mi je prijatelje sa svih strana svijeta, upoznavanje novog grada, države i kulture te iskustvo života i prilagodbe na novi i tako veliki grad. Tijekom ta četiri mjeseca potpuno sam se oslobodio treme od stranog jezika i engleski mi je postao gotovo materinski.

Iva Juričević

Sam odlazak u drugu državu bio je dobitak na neki način jer mi je otvorio vrata mnogim zanimljivim iskustvima i poznanstvima, a također me podučio i neke vrijedne životne lekcije. Dolazak u Beč na FHWien sam odabrala zbog ljepote grada i zanimljivih kolegija koje sam mogla slušati na tom fakultetu.

Antonio Mazarekić

Za svoj odlazak na Erasmus odlučio sam se na University Rey Juan Carlos u Madridu. Oduvijek sam imao želju otići na duže vrijeme u neki veliki grad, pa sam pomislio kako je Madrid idealan izbor. Svima preporučujem odlazak na razmjenu jer se radi o iskustvu koje vam može donijeti mnoga pozitivna iskustva.

VERN’ovi studenti na međunarodnoj razmjeni
Odjel za komunikacije
VERN'
Datum objave: 6.3.2019.