Panel diskusija

Na VERN’u održan tematski meetup „Key Factors to Invest in an SME/Scale-Up“

Sudionici panela su podijelili savjete u vezi s mobiliziranjem vodećeg ulagača (lead investor) te o potencijalima za ulagače koje skrivaju niše („missing middle“).

Tematski meetup „Key Factors to Invest in an SME/Scale-Up“

U okviru nastave na predmetu Dinamičko poduzetništvo na VERN’ovom preddiplomskom studiju Ekonomija poduzetništva, krajem siječnja je održan meetup na temu Key Factors to Invest in an SME/Scale-Up“.

Uvod u diskusiju i razumijevanje eko-sustava za ulaganja pojasnila je Marta-Patricia Aparicio y Montesinos, osnivačica i direktorica investicijskog fonda Keymon Ventures, dok su na panelu studenti mogli čuti iskustva i savjete samih investitora u projekte u ranoj fazi razvoja, tzv. early stage investors. Ovoga puta, bile su to tri različite vrste investitora, čime su studenti uvidjeli širinu potencijalnih područja za ulaganja: Ivan Zec (Operating Partner, Blue Sea Capital), kao predstavnik tradicionalnog tima profesionalnih ulagača u međunarodne i regionalne projekte „nakon provedenog due dilligencea“, Carmen Hiti (El Sistema Croatia), privatna investitorica i poslovni anđeo, koja svoju strategiju ulaganja formira na temelju „preporuka, stečenog povjerenja i osjećaja“ te Hermes Arriaga Sierra (Director and co-founder, IMPACT Hub Zagreb), kao predstavnik tzv. impact investitora, koji svoju ulagačku strategiju temelji na „procjeni postizanja društvenih ciljeva i utjecaju projekta na promjene u društvu”.

Snaga tima, utjecaj kojeg ima na rješavanje problema te povjerenje i odgovornost za započeti projekt zajednički su nazivnik koji se iskristalizirao nakon izlaganja panelista. Također, sudionici panela su podijelili savjete u vezi s mobiliziranjem vodećeg ulagača (lead investor), te o potencijalima za ulagače koje skrivaju niše („missing middle“), koje su možda manje profitabilne u odnosu na velike investicije, ali su ipak – profitabilne.

Tematski meetup „Key Factors to Invest in an SME/Scale-Up“
Odjel za komunikacije
Datum objave: 18.2.2019.