Erasmus+

Međunarodna iskustva – VERN’ovi studenti na studiju i praksi u Španjolskoj, Njemačkoj, Češkoj i Nizozemskoj

Studenti su pogodnosti iz Erasmus+ programa odlučili iskoristiti za stjecanje akademskih i stručnih znanja u međunarodnom okruženju.

Erasmus
Studenti VERN’a

Brojni VERN’ovi studenti svake godine koriste pogodnosti sudjelovanja VERN’a u Erasmus+ programu Europske unije za poticanje međunarodne obilnosti – studiraju jedan semestar na brojnim europskim visokim učilištima ili rade u uspješnim europskim kompanijama, gdje obavljaju stručnu praksu. Donosimo vam neka od njih iskustava.

Dora Domićinović

U sklopu svoje Erasmus razmjene sam odabrala dvije destinacije: Madrid i Barcelonu. U Madridu sam se odlučila za Rey Juan Carlos Universidad zbog postojeće suradnje VERN’a  s tom institucijom, a u Barceloni sam odradila svoju stručnu praksu u Hotelu Ginebra. Iako je nastava u Madridu bila vrlo poučna i dinamična, smatram da sam najviše naučila na praksi kroz koju sam prošla sve pozicije u hotelu. Bila sam jedini praktikant pa sam tako imala prilike naučiti puno iz tog iskustva. Osim što sam stekla dobre prijateljice iz Irana, Koreje i Njemačke, velik je utjecaj na mene ostavila opuštenost domaćeg stanovništva.

Lucia Radošević

Za Erasmus praksu odabrala sam hotel Seehotel Schlierseer Hof u Schlierseeu koji se nalazi u blizini Münchena. To mi se činila kao idealna destinacija za upoznavanje njemačke i bavarske kulture, kao i dodatno poboljšavanje svog znanja njemačkog jezika. U hotelu je bila ugodna radna okolina u kojoj sam stekla brojna poznanstva. Sve ono što sam naučila na fakultetu sam tijekom prakse iskoristila i tako usavršila svoje znanje. Svakome preporučujem sudjelovanje u Erasmus programu jer se kroz to iskustvo može puno toga naučiti i vidjeti.

Paula Pojić

Izabrala sam Renaissance Hotel u Amsterdamu koji pripada Marriott International lancu hotela, inače jednom od najvećih i najrazvijenijih hotelskih lanaca u svijetu, što i je bio razlog zašto sam odabrala baš taj hotel. Praktikantima su omogućeni odlični programi, tako da nismo učili samo o poziciji na kojoj radimo, nego i o poslovima i zadaćama svih odjela hotela koji daju razne vještine iz raznih područja koje su odlična baza za daljnji razvoj karijere. Osim znanja stečenih na poslu, dobila sam ono najvažnije, a to su vrijedna poznanstva i prijateljstva s ljudima iz svih dijelova svijeta.

Danijela Jurjević

Odabrala sam ESIC Business & Marketing School u Madridu jer sam bila sigurna da želim ići u Madrid i nakon kraćeg istraživanja otkrila sam da je to zapravo jedna od najboljih, ako ne i najbolja škola za marketing u cijeloj Španjolskoj. Svakom bih preporučila odlazak na Erasmus, naročito u Španjolsku koja je prekrasna država u kojoj možete puno toga naučiti od ljudi i okruženja. Osim nastave, noćni život je fenomenalan, postoje i organizirana putovanja za studente s kojima možete obići Španjolsku vrlo jeftino i u odličnom društvu!

Hrvoje Bilić

Već sam dugo imao želju otići u Prag, tako da mi je za razmjenu bilo vrlo lako izabrati Univezita Jana Amosa Komenského. Prag me oduševio, ali eto, zaljubio sam se u grad i žao mi je što moram uopće otići. Trebalo mi je otprilike dva tjedna da se u potpunosti snađem u gradu i javnom prijevozu, jer se ipak radi o puno većem gradu od Zagreba.

Marin Gregurev

Iskustvo odrađivanja stručne prakse u Amsterdam Marriott Hotelu bilo je izvrsno, a jednoga mi dana može poslužiti kao referenca za buduće poslove ili za povratak u Marriott. Osim poslovnog iskustva, živio sam u izrazito multikulturalnom području te kozmopolitskom gradu, što mi je pomoglo u otvaranju novih vidika. Također, stekao sam puno novih prijatelja i poslovnih kolega i upoznao Nizozemsku i njenu kulturu, običaje i tradicije.

Waithera Wana Kiiru

Odabrala sam Univerzita Jana Amose Komenského u Pragu za odlazak na Erasmus jer mi je prabaka iz Češke te sam htjela vježbati češki jezik i naučiti više o kulturi i životu Praga koji me oduvijek privlačio. Na fakultetu je bilo odlično. Koordinatorice su uvijek bile pristupačne i ljubazne, a predmeti su se 90% poklapali s onima koje sam trebala slušati na VERN’u tako da nisam imala problema pri povratku. Prag me svojom arhitekturom i stilom života osvojio, ali ipak mi je trebalo dva mjeseca kako bih sa sigurnošću hodala gradom bez pomoći Google Mapsa.

Odjel za komunikacije
Studenti VERN'a
Datum objave: 22.2.2019.