Obiteljska poduzeća

Na VERN’u održana radionica na temu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja

Zašto je važno pripremiti se za prijenos poslovanja u obiteljskom poduzeću? Kako se provode nasljeđivanje i prodaja poduzeća, kao dva najčešća modela prijenosa poslovanja? Kada i kako započeti pripremu i koga uključiti u proces?

Radionica na VERN’u

Odgovore na ova pitanja ponudila je stručna radionica „Obiteljsko poduzeće i prijenos poslovanja“ koja je za naše studente i njihove roditelje, vlasnike malih poduzeća i obrta, održana na VERN’u 5. studenoga.

U okviru programa edukativno predavanje je održao Zoran Zemljić, konzultant iz KPMG-a Hrvatska, koji je u prvoj temi predstavio rezultate Europskog barometra obiteljskih poduzeća, dok je u drugoj temi govorio o prijenosu poslovanja te proceduri vrednovanja i prodaje obiteljskih poduzeća. 

„Osnivači su 20-30-40 godina uglavnom radili na rastu poduzeća, a nisu se bavili procjenama i prodajom poduzeća. O tome vrlo malo znaju, a ako sad pogriješe, može propasti sve ono što su desetljećima stvarali“, upozorio je.

U panel diskusiji na temu pripreme za prijenos poslovanja, uz predavača Zorana Zemlića sudjelovali su i roditelji naših studenata koji su vlasnici obiteljskih poduzeća. Tijekom diskusije su pokušali odgovoriti na brojna pitanja kao što su: kako pripremiti nasljednika, osnivača, poduzeće i obitelj za pravovremeni prijenos poslovanja; kako odabrati model nasljeđivanja, kako pripremiti poduzeće da ono bude profitabilno, održivo i prenosivo, kako pronaći i zadržati kvalitetne neobiteljske menadžere, itd.

Radionicu su zajednički organizirali Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) i VERN’, a cilj joj je bio osvijestiti među vlasnicima obiteljskih poduzeća zašto je važno na vrijeme se pripremiti za prijenos poslovanja, kako bi se izbjeglo donošenje odluka pod pritiskom iznenadnih i nepredvidivih okolnosti.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 23.11.2019.