Društvena odgovornost

Studenti VERN’a s IT i financijskim stručnjacima razgovarali o forenzičkom računovodstvu i prijevarama

U okviru održavanja „Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama“ na VERN'u su gostovali Nikolina Šapit iz Deloittea i informatički stručnjak Marko Rakar.

U okviru obilježavanja „Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama“ u organizaciji Deloittea i VERN’a te ostalih akademskih partnera, na VERN’u je održano gostujuće predavanje i razgovor na temu „forenzičkog računovodstva i prijevara“.

Nikolina Šapit, savjetnica u Deloitteovom odjelu forenzičkog savjetovanja za studente je održala izlaganje na temu forenzičkog računovodstva, u kojem je objasnila povijest prijevara i nastanak ove iznimno zanimljive struke, prikazala na koji način računovodstvo može biti kreativno, kako se provodi postupak forenzičkog računovodstva te koja je uloga zakonskih legislativa i kakva je hrvatska sudska praksa.

Studentima je također objasnila na koji način funkcionira tzv. „trokut prijevare“.

O svojim profesionalnim iskustvima u radu s financijskim prijevara studentima je pričao i informatički stručnjak Marko Rakar, koji je ovoj temi u okviru gostovanja razgovarao s cijenjenom novinarkom i urednicom Nensi Blažević.

Među ostalim je objasnio kako informatičari – forenzičari prate tijek novca, odnosno ulaze u trag sumnjivim financijskim transakcijama. Budući da je jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji se bave ovim poslom, Rakar je od strane Državnog odvjetništva bio angažirao i u procesu rasvjetljavanja financijskih malverzacija u Agrokoru. Objasnio je kako taj složeni posao izgleda od dobivanja zadatka, do isporučivanja rezultata.

Pritom, istaknuo je, jedan od najvažnijih koraka jest izraditi odgovarajući software, pa se kreće u analize, usporedbe, „češljanje“ brojeva. Istaknuo je kako je iznimno važno boriti se protiv prijevara, posebno korupcije i da je to zadatak svakoga u svojem krugu djelovanja.

„Iako ta borba ponekad izgleda kao borba s vjetrenjačama, lako je odustati, ali bolji odabir je ne prestati se truditi i vjerovati da svojim radom i primjerom odgovornog i društveno prihvatljivog ponašanja ipak nešto možemo promijeniti na bolje“, poručio je Rakar.

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 20.11.2019.