Mladi i EU

Na VERN’u održano natjecanje Europskog parlamenta za mlade „Euroscola“

VERN' je prošloga petka bio poprište nadmetanja srednjoškolaca u znanju o Europskoj uniji.

VERN’ je prošloga petka bio poprište nadmetanja srednjoškolaca u znanju o Europskoj uniji. Jedanaest srednjoškolskih timova je na natjecanju Europske komisije „Euroscola“, predstavilo svoja znanja o prioritetnim temama u EU – migracijama, zaštiti potrošača, cyber sigurnosti i klimatskim promjenama – u formi kviza znanja i simulaciji televizijske debate.

Natjecanje je organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj u suradnji s VERN’om, a glavna nagrada za koju su se srednjoškolci nadmetali bila je put u Europski parlament u Strasbourg.

Nakon kratkog kviza znanja o Europskom parlamentu, predstavnici timova su održali izlaganja o prioritetnim temama u EU i to u formi simulacije televizijske debate. Debata se temeljila na obraćanju predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera pred Europskim parlamentom u rujnu 2017. i njegovoj raspravi sa zastupnicima Europskog parlamenta.

Znanje i uvjerljivost timova evaluirao je stručni žiri u sastavu: Violeta Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Marija Galović, načelnica Ureda ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU, Zlatko Herljević, predavač na VERN’ovom preddiplomskom studiju Novinarstva, Vjekoslav Đaić, reporter Nove TV i Mario Bajkuša, direktor razvoja i programa Foruma za slobodu odgoja.

Čast da proglasi najbolje pripala je hrvatskom zastupniku u Europskom parlamentu Toninu Piculi, koji je pobjednicima i osvajačima nagrade – puta u Strasbourg – proglasio srednjoškolski tim zagrebačke II. gimnazije.

Osim predavača Zlatka Herljevića u ulozi člana žirija, naši su predstavnici bili uključeni i u organizaciju samog natjecanja, pa su voditeljica studija Odnosa s javnošću i studija medija Stana Odak Krasić te zamjenica voditelja studija Novinarstva Nataša Jeličić bile članice organizacijskog tima, dok su naši studenti preuzeli ulogu mentora pomagača srednjoškolskim timovima. 

Cijelu galeriju fotografija pogledajte na VERN’ovoj Facebook stranici

Odjel za komunikacije
Datum objave: 3.10.2017.