Međunarodna suradnja

Studenti iz Indije i Izraela na Visu predstavili projekte u području medicine, poljoprivrede, obrazovanja…

Dijagnostička oprema za rano otkrivanje raka, akademski program za integraciju osoba s invaliditetom, jeftini višenamjenski strojevi za unaprjeđenje poljoprivrede te inovativni inkubatori za novorođenčad, samo su neki od projekata studenata i mladih poduzetnika iz Indije i Izraela.

Međunarodni multidisciplinarni projekt Social Innovation for Local Indian and Isreali Communities and graduate Entrepreneurs (SILICE) u kojem VERN’ sudjeluje kao partner, krajem svibnja je imao akademsko-znanstvenu završnicu koja je održana u prostorima VERN’ Island School na otoku Visu, a na kojoj su polaznici programa prezentirali svoje društveno poduzetničke projekte koje su razvijali proteklih mjeseci.

Paket za rano otkrivanje raka, akademski program za integraciju osoba s invaliditetom, strojevi za unaprjeđenje poljoprivrede u Indiji te inovativni inkubatori za novorođenčad, samo su neki od projekata studenata i mladih poduzetnika iz Indije i Izraela, s tamošnjih znanstvenih institucija i sveučilišta.

Tijekom četverodnevnog boravka na Visu (26. – 30. svibnja), polaznici program su radili na finalizaciji svojih projekata kroz predavanja i vježbe pod stručnim mentorstvom VERN’ovih i međunarodnih stručnjaka: Surekhe Routray, Hilly Hirt, Sarah Cooper, predavačice Gordane Ćorić te prodekanice za strateški razvoj Ive Biondić. Studenti su tijekom boravka na Visu učili o identifikaciji i mapiranju stakeholdera, upravljanju start-upovima i dostupnim fondovima, planiranju i mjerenju učinka, elevator pitch izlaganjima i vještinama pregovaranja te upravljanju međunarodnim projektima.

Na interaktivnim radionicama su učili kako upravljati razvojem timova i projektnim idejama, a na kraju su prezentirali svoje projekte pred stručnim žirijem u sastavu: Iva Biondić, Hilly Hirt (Head, i4F India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund Israel Innovation Authority) te Ivo Radica, gradonačelnik Visa.

Najinovativnijim projektom je proglašen CancRAid iz Indije, dok je Shoval iz Izraela proglašen projektom s najsnažnijom društvenom/socijalnom komponentom. Kratki opisi svih predstavljenih projekata koji su nastali u novoosnovanim laboratorijima za društvene inovacije na stranim partnerskim institucijama (tzv. SinnoLabs), ukazuju na širinu znanstvenih područja i inovacija koje se razvijaju i o kojima se promišlja u VERN’ovim akademskim prostorima, ali i na međunarodni doprinos VERN’a razvoju socijalnog poduzetništva. Naime, u proteklih godinu i pol, naši su stručnjaci pripremali (educirali i osnaživali) voditelje i mentore ovih laboratorija upravo za mentoriranje društveno inovativnih projekata od kojih je ovih 8 odabrano kao najbolji projekti na njihovim matičnim ustanovama.

Predstavljeni projekti i timovi (kratki opisi)

  1. Sapir Academic College – 2Better (Izrael)
    Društvena aplikacija koja povezuje pojedince na temelju zajedničkih interesa. Osmišljena je kao rješenje za privremenu usamljenost.

2. Datta Meghe Institute of Medical Sciences (DMIMS) – Prudent Radiant Warmer (Indija)
Napredni dječji inkubator koji smanjuje troškove korištenja inkubatora u rodilištima u Indiji. Cilj projekta je: spriječiti hipotermiju kod novorođenčadi i time smanjiti smrtnost, korištenje inkubatora učiniti pristupačnijim za ruralne domove zdravlja, plemenske zdravstvene centre i male klinike te smanjiti gubitak vode kod beba pri normalnom grijanju. 

3. IDC Herzliya – Shoval (Izrael)
Program Shoval (kratica za “jednakost u studiranju” na hebrejskom) je akademski studijski program za integraciju osoba s intelektualnim teškoćama u akademskim institucijama, koji ima za cilj: pružiti osjećaj kompetencije i promicati socijalnu uključenost i jednakost, poticati prenošenje akademskih znanja i profesionalnih vještina te promicati uključivanje i integraciju osoba s invaliditetom u kampusima i izraelskom društvu.

4. KIIT – CancRAid (Indija)
Riječ je o projektu razvoja dijagnostičke opreme za rano otkrivanje raka.

5. Oranim Academic College of Education – A teacher for the road (Izrael)
Projekt priprema i potiče nastavnike na prijenos teorijskog i praktičnog znanja studentima 
u okviru nastavnih aktivnosti na terenu i dvodnevnih seminara u prirodi.

6. LTJSS – AMAN (Agricultural machines) (Indija)
Projektiranje i izrada višenamjenskog poljoprivrednog stroja koji obavlja poslove rezanja, špricanja i sijanja, što ubrzava proces obrade u poljoprivredi i smanjuje troškove. 

7. College of Sakhnin – Sahil2you (Izrael)
Razvoj dobrotvorne internetske stranice pod nazivom Greenpay – poljoprivredne aplikacije, kojoj je cilja zaštita malih poljoprivrednika i uzgoja njihovih zemljišta, poticanje potrošnje organskog uzgoja i ekonomskih perspektiva malih poljoprivrednika. 

8. Tel-Hai Academic College – TO DO (Izrael)
Pametna narukvica koja omogućuje čitanje tjelesnih parametara te prati rezultate povezane s izravnim okruženjem, a svrha joj je pomoći uznemirenim osobama i pružiti im osjećaj stabilnosti.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 3.7.2019.