Erasmus+ program

Naš student Pavo Vuković po povratku s Erasmusa: „Želim pokrenuti nešto novo i pozitivno“

Znanja koja je stekao na međunarodnoj razmjeni proširila su mu mnoge vidike, a ističe kako je otkrio i neke nove grane koje su ga počele interesirati, te je prilike oko sebe počeo percipirati kroz poduzetničku prizmu.

„Macroeconomics, Contract law, Multi-channel strategy, Brand management, Sales and negotiation, International and Intercultural workshop i francuski jezik. To su bili kolegiji koje sam slušao za vrijeme Erasmus razmjenskog semestra na Novancia Business School u Parizu“, kazao nam je Pavo Vuković, student VERN’ovog preddiplomskog studija Ekonomije poduzetništva.

Znanja koja je stekao na međunarodnoj razmjeni proširila su mu mnoge vidike, a ističe kako je otkrio i neke nove grane koje su ga počele interesirati, te je prilike oko sebe počeo percipirati kroz poduzetničku prizmu. 

„Sigurno ću nastaviti u tom smjeru, čitati više stručne literature i uključiti se u neke ekonomske i poduzetničke programe u Hrvatskoj. Što se tiče profesora na Novanciai, iako su postojale određene jezične barijere, prenijeli su nam dosta kvalitetnog znanja. Metodologija nastave je bila sljedeća: svako predavanje traje ukupno tri sata, od čega se sat i pol odnosi na interaktivno predavanje, a sat i pol je posvećen grupnom radu, case studyjima, prezentacijama, projektima i tome slično“, kaže Pavo.

No, iako su mu dojmovi iz Pariza samo pozitivni, ističe kako je prvih mjesec dana bilo vrlo izazovno.

„Nije sve išlo kako sam očekivao. U prvom tjednu, za vrijeme Međunarodne i interkulturalne radionice, svaki međunarodni student bio je u grupi s 4 do 5 Francuza s kojima se nije bilo lako sporazumijevati, kao ni predstaviti i uvjeriti ih da je moja ideja bolja. Naime, cilj je bio napraviti prezentaciju o suradnji određene tvrtke između naše zemlje i Francuske. Kada su krenula predavanja očekivao sam da ću biti u grupama samo s međunarodnim studentima, no među nama je bilo i francuskih studenata, pa je komunikacija s kolegama bila pomalo otežana. No, nakon mjesec dana je bilo puno lakše – vrlo brzo sam stvorio tzv. ‘social circle’ s nizozemskim, korejskim, talijanskim i mađarskim studentima, a uočili smo koliko su zapravo velike kulturalne razlike između Europljana i studenata s ostalih strana svijeta. Bilo je u grupi studenata iz SAD-a, Brazila, Meksika i Kine, a neki od njih su bili prilično povučeni“, komentirao je.

Uz prioritetne akademske obaveze, uspio je isplanirati i slobodno vrijeme za razgledavanje Pariza te posjete Londonu i Amsterdamu, tijekom proljetnih praznika. Vrijeme provedeno na međunarodnoj razmjeni smatra jednim od najboljih razdoblja u svom dosadašnjem akademskom razvoju te dodaje kako je prikupljanje znanja u međunarodnom okruženju i primjena tog znanja u Hrvatskoj, jedan od ključnih čimbenika razvoja naše zemlje.

„Vratio sam se krcat pozitivnom energijom, pun ideja i sa željom da pokrenem nešto novo i pozitivno u Hrvatskoj“, poručio je za kraj.