VERN' Forum

Održan panel „Neka institucije rade svoj posao…“

Na VERN'u su gostovali nekadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, odvjetnik Veljko Miljević, novinarka Višnja Starešina te predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

Panel „Neka institucije rade svoj posao…“

Rezultati rada državnih institucija moraju biti sukladni njihovoj temeljnoj funkciji kako bi javnost mogla ispravno procijeniti ispunjavaju li te institucije svoju osnovnu zadaću.

Istaknuto je to danas na panelu VERN’ Foruma pod nazivom „Neka institucije rade svoj posao…“, koji je otvorila voditeljica Foruma, VERN’ova profesorica dr. sc. Ozana Ramljak, a na kojem su sudjelovali nekadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, odvjetnik Veljko Miljević, novinarka Višnja Starešina te predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

Glavne teme diskusije koju je moderirao VERN’ov predavač i predsjednik Programskog vijeća HRT-a dr. sc. Zdravko Kedžo, ticale su se percepcije pravosudnih institucija u javnosti, odgovornosti medija u stvaranju te percepcije, pravnih i pravičnih presuda sudaca te vječnog pitanja prava i pravde.

„Kad govorimo o radu institucija mi bazično govorimo o tome da li i u kojoj mjeri funkcionira pravna država. Ako je cijeli sustav postavljen tako da je kontaminiran političkom, lobističkom ili nekom drugom voljom izvan ili iznad zakona, onda stječemo dojam da sustav ne radi. Veliki dio nepovjerenja u institucije i pravosuđe ne proizlazi samo iz sporosti, medijski eksponiranih predmeta i osjećaja sigurnosti građana, nego iz predmeta koji se nikada nisu našli pred sudom“, istaknula je novinarka Višnja Starešina.

Čelnik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić je naglasio kako nije zadovoljanrezultatima suda.

„Imamo 700 predmeta  u građanskoj grani sudovanja gdje postupci traju više od deset godina i to je sigurno poraz načela države vladavine prava. Od stotinjak sudaca Županijskog suda u Zagrebu, njih 99 posto ispunjava godišnju normu. Ne mogu se složiti da negativna percepcija pravosuđa počiva na velikim predmetima koji su medijski praćeni, već se ona stvara upravo na malim predmetima, običnih građana. Pravosuđe treba mijenjati, treba nam novi Zakon o kaznenom postupku i manja nadležnost USKOK-a i njegovih sudova, koji bi godišnje morali rješavati 20 do 50 kapitalnih predmeta.

Nekadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan je istaknuo kako je percepcija u pravosuđe negativna te da suci ne tempiraju podizanje optužnica s političkim događanjima. „Godišnje se protiv sudaca podnosi preko 600 kaznenih prijava i to u pravilu u parničnim postupcima, kada je uvijek jedna strana nezadovoljna.“

Odvjetnik Miljević je dodao da „u svim zemljama zapadne demokracije, jedan od najuspješnijih kreatora zdravog stanja u državi je ustavni sud i dignitet te institucije je neupitan. Mi pak imamo situaciju da preko 90 posto tužbi Ustavnom sudu podnose građani kada smatraju da su im ugrožena temeljna ljudska prava, a Ustavni sud rješava manje od 5 posto tih tužbi“.

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 4.12.2018.