„Creative Future Insights 2023“

Na VERN’u održana konferencija „CFI 2023“: „Mladi se u EU u najvećoj mjeri zapošljavaju u kreativnom sektoru“

Milijuni zaposlenih stvaraju 4,2% BDP-a Europske unije, istaknula je na otvorenju Doris Pack.

Na Sveučilištu VERN’ je održana dvodnevna multidisciplinarna znanstvena konferencija „Creative Future Insights 2023 – Creativity 360˚“ koja je okupila brojne stručnjake iz područja kreativnih industrija, renomirane uvodničare i predstavnike akademske i poslovne zajednice koji su diskutirali o daljnjem razvoju jedne od najpropulzivnijih gospodarskih grana u svijetu – kreativnim industrijama.

Na otvaranju konferencije rektor Sveučilišta VERN’ prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila je naglasio kako se nazivom konferencije želi poručiti da je kreativnost svuda oko nas i da je ona postala ključni element ne samo umjetnosti, već i gospodarskih i društvenih aktivnosti.

„Pokrenuli smo ovu konferenciju iz razloga što je VERN’ moderno i kreativno sveučilište na kojem se izvode studiji iz područja kreativnih industrija. Osim toga, želimo promovirati kreativne industrije u Hrvatskoj i povezivati dionike te znanstvenim istraživanjem doprinositi razvoju javnog dijaloga o temama kreativnosti, održivosti i poticanja razvoja.“

dr. sc. Tajana Barbić

Ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb dr. sc. Tajana Barbić je istaknula da institut kontinuirano analizira ekonomke učinke kreativnih industrija te da su „u posljednjih nekoliko desetljeća kreativne i kulturne industrije postale važan partner u stvaranju gospodarskog rasta, kreiranju novih radnih mjesta, inovativnosti i, što je najvažnie, poduzetništvu“.

Ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture i medija RH, Anja Jelavić na otvaranju je pojasnila koliki je značaj kreativnih industrija u Hrvatskoj te naznačila kako su one 2019. dostigle svoj vrhunac.

dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić

„Korona kriza je nanijela štetu cijelom sektoru, a najviše djelatnostima koja su pretpostavljala javna okupljanja i podsektorima kao što su glazba, izvedbene umjetnosti i film gdje je pad prihoda iznosio i do 40 posto.“

Uvodno izlaganje na otvaranju konferencije održala je dr. h. c. mult. Doris Pack, nekadašnja predsjednica Odbora za obrazovanje i kulturu Europskog parlamenta, a uvodničarka drugog dana konferencije bila je dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić, znanstvena savjetnica Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

dr. h. c. mult. Doris Pack

„Cijeli sektor i dalje trpi posljedice covid krize, zbog nestabilnost i nesigurnosti, a tu ključnu ulogu moraju odigrati tzv. osiguravajući fondovi jer investiranje u kulturu je ulaganje u ekonomiju. Kreativni sektor u Europi zapošljava milijune ljudi koji stvaraju 4,2% BDP-a Europske unije. Kulturni i kreativni sektor značajno doprinose zaposlenosti mladih jer se oni u prosjeku više zapošljavaju u ovom nego u bilo kojem drugom sektoru. Zajedničkim naporima Europskog parlamenta i Komisije budžet za program kreativne Europe za narednih sedam godina povećat će se sa 1,46 na 2,2 milijarde eura“, naglasila je Doris Pack u svom govoru.

Anja Jelavić, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

U okviru programa održane su i dvije panel diskusije koje je moderirala Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske. U četvrtak su na temu „Važnost održivosti u području kreativnih i kulturnih industrija na europskom nivou“ diskutirale Nina Hauser (Green Filming – Austrijski filmski institut), April Sotomayor (We are ALBERT) te producentica Morana Ikić Komljenović (Little Red Dot, Distribute This!). Zadnji dan konferencije tema drugog panela bila je „Važnost kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj“, a o tome su razgovarali dr. sc. Aleksandra Uzelac, znanstvena savjetnica Instituta za razvoj i međunarodne odnose (projekt CRESCINE), producentica i suautorica Morana Ikić Komljenović (projektMuzej osobnih priča) te Helga Lajtman, ravnateljica Centra za kulturu Čakovec (projekt MOJE MALO KINO).

Panel diskusija „Važnost kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj“

Za posjetitelje konferencije su održane i projekcije dvaju dugometražnih dokumentarnih filmova – „GRETA“ redatelja Nathana Grossmana i „ŽICA“ redateljice Tihe K. Gudac – što je realizirano u suradnji s Udrugom Restart.

Dvodnevnu međunarodnu znanstvenu konferenciju „CREATIVE FUTURE INSIGHTS 2023 – CREATIVITY 360˚“ zajednički organiziraju Sveučilište VERN’, Ekonomski institut Zagreb i DKE – Ured MEDIA Hrvatske, a održala se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Više informacija o ovogodišnjoj konferenciji dostupno je na službenoj stranici creativefutureinsights.vern.hr/

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 14.9.2023.