Terenska nastava

Strani Erasmus studenti s VERN’a upoznali hrvatsko kulturno naslijeđe

Naši kolege su obišli izložbe o arheološkoj baštini Visa, atelijerima u Medulićevoj te Otonu Ivekoviću.

Strani Erasmus studenti u Klovićevim dvorima

Strani Erasmus studenti koji studiraju ljetni semestar na Sveučilištu VERN’ su u okviru nastave na kolegiju Croatian cultural heritage posjetili tri izložbe u Klovićevim dvorima.

U pratnji predavača dr. sc. Zlatka Vidačkovića naši strani kolege su obišli izložbe Vis-à-Vis 200 – Arheološka baština otoka Visa, Atelijeri Medulićeva / Sjećanje na zaborav te retrospektivnu izložbu slikara Otona Ivekovića.

Studente se posebno dojmila izložba o Visu budući da je na njoj predstavljeno više od 750 odabranih, najreprezentativnijih spomenika Arheološkog muzeja u Splitu pronađenih na prostoru otoka/grada Visa (antička Issa), jednom od najznačajnijih i najvećih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj.

Razni arheološki  predmeti (natpisi, skulpture, vaze i druge keramičke posude, terakote, nakit, oružje, oruđe, novac) svjedoče o najranijim tragovima života na otoku, od pretpovijesti pa sve do ranoga srednjeg vijeka, s naglaskom na grčki polis (grad državu) Isu i njegov dinamičan razvoj tijekom razdoblja helenizma. U nekoliko tematskih cjelina izložba osvjetljava pretpovijesno razdoblje i prve kontakte s Grcima, isejsko gospodarstvo, svakodnevni život grada, novac, pogrebne običaje, rimske (carske) skulpture te razdoblje kasne antike i srednjega vijeka na otoku Visu. Među najznačajnijim eksponatima izložbe su brončana glava božice Artemide, kameni grčki natpisi i nadgrobni spomenici, među kojima je i najstariji grčki natpis u stihu pronađen u Hrvatskoj, onaj na steli isejskog junaka Kalije. Izložba nakon dugogodišnjih i kompleksnih restauratorsko-konzervatorskih radova predstavlja dvije monumentalne rimske carske skulpture iz Ise.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 24.5.2023.