Gostujuće predavanje

Stručnjaci za medijaciju za VERN’ove studente održali predavanje „Mediation as a look towards the future“

Medijacija nije kompromis, već strategijski alat za rano i brzo okončanje konflikata i upravljanje rizicima koje oni sa sobom nose, neovisno o tome jesu li već nastali ili u nastajanju.

U okviru nastave na predmetu Poslovna etika na diplomskom studiju Poduzetnički menadžment, za VERN’ove studente je održano zanimljivo gostujuće predavanje na temu medijacije iz perspektive stručnjaka praktičara. 

Predavanju su prisustvovali i studenti preddiplomskog studija Ekonomija poduzetništva koji slušaju predmet Poslovna etika i kultura, a temu pod nazivom „Mediation as a look towards the future“ predstavili su im Victor SchachterJennifer Brandt iz udruge The Foundation for Sustainable Rule of Law Initiatives iz SAD-a te sudac Srđan Šimac i odvjetnik Petar Petrić iz Hrvatske udruge za mirenje. 

Predavači su istaknuli da svaki ozbiljan poduzetnik i menadžer zna da uspjeh tima i posla ovisi, ne samo o prepoznavanju poslovnih prilika, nego i o ranom prepoznavanju i mirnom rješavanju konflikata. Dodali su da su iskustva s pravosuđem u većini zemalja negativna jer sporovi predugo traju, ne prate potrebnu brzog rješavanja konflikata te su preskupi, a odvjetnici se postavljaju kao da im je jedini cilj dobiti spor, bez obzira na cijenu.

Pobijedio ili izgubio u svakom takvom sporu, poduzetnik i menadžer svaki put izgubi dragocjene odnose i poslovne partnere koje nije lako zamijeniti novima i zato je medijacija od presudne važnosti, zaključili su gostujući predavači.

Iskustva Hrvatske udruge za mirenje (HUM) pokazuju da više od 80 posto medijacija u HUM-u završava nagodbom, a više od jedne trećine nagodbom već na prvom sastanku.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 5.6.2019.