Gostujuće predavanje

Studenti Ekonomije poduzetništva simulirali kako provesti procese mirenja u obiteljskim poduzećima

Predstavnice Hrvatske udruge za medijaciju su za naše studente održale stručnu radionicu na kojoj su studenti rješavali stvarne situacije mirenja u obiteljskim poduzećima.

Stručna radionica na VERN’u „Medijacija u obiteljskim poduzećima“

Studenti VERN’ovog preddiplomskog studija Ekonomije poduzetništva su u okviru nastave na izbornom kolegiju Obiteljsko poduzetništvo profesorice dr. sc. Ive Senegović, sudjelovali na praktičnoj radionici medijacije gdje su na stvarnim primjerima upoznali i iskusili medijaciju u obiteljskim poduzećima.

Radionicu je vodila Duška Pribičević-Gelb, izmiriteljica i trenerica medijacije te dopredsjednica Hrvatske udruge za medijaciju (HUM), a na radionici je sudjelovala i glavna tajnica HUM-a, Suzana Fugaj, koja je ujedno i predsjednica Kluba mladih medijatora.

Studenti su uz naše gošće rješavali različite situacije tipične za obiteljska poduzeća u kojima se događaju različite vrste sukoba, a koji se mogu riješiti mirenjem. Kako bi što vjernije sagledali situacije i izazove, promatrali su ih i analizirali iz perspektive različitih dionika u obiteljskim poduzećima te su na taj način spoznali što znači sukob interesa, odnosa i vrijednosti u obiteljskim poduzećima te kako se rješavaju takvi sporovi.

Budući da su studenti koji slušaju ovaj kolegij direktno povezani s temom obiteljskog poduzetništva, a pojedini su čak i aktivno angažirani u obiteljskim poduzećima, svakodnevno se susreću s analiziranim situacijama i dilemama, pa im je ovo bio i svojevrstan vodič za rješavanje ovih izazova.

Inače, pojasnile su gošće, obiteljska mirenja su najteži oblici medijacija, a od njih je samo teža medijacija u obiteljskim poduzećima. Razlog tome je što konflikti u obiteljskim poduzećima uglavnom proizlaze iz preklapanja triju različitih interesnih sustava – obiteljskih, poslovnih i vlasničkih, s velikim brojem uključenih obiteljskih članova.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 2.5.2022.