Međunarodna suradnja

Studenti njemačkog Sveučilišta Aalen na VERN’u razvijali novi Driver’s Coach za sljedeću generaciju luksuznih hiperautomobila

Studenti su tijekom programa posjetili RIMAC TECHNOLOGY/RIMAC-BUGATTI te su se upoznali s poslovanjem Mireta i Hrvatsko-njemačke industrijske komore.

Grupa studenata njemačkog Sveučilišta Aalen nedavno je ponovno, po četvrti put boravila na Sveučilištu VERN’ u okviru cjelotjednog programa Entrepreneurship and Innovation.

Riječ je o programu koji VERN’ provodi za student s ovog partnerskog sveučilišta, a sastoji se od predavanja i vježbi iz uvoda u poduzetništvo i inovativnost, planiranja poslovnog modela, digitalne transformacije poslovanja i strateške agilnosti, te design thinking radionice.

Budući da su u grupi bili studenti s diplomskih studija Mechanical Engineering te Industrial Engineering za njih je organiziran posjet i terenska nastava u tvrtki RIMAC TECHNOLOGY/RIMAC-BUGATTI, zatim on-line predstavljanje start-upa Miret te prezentacija Hrvatsko-njemačke industrijske komore, kako bi se kroz te aktivnosti upoznali s njihovim poslovanjem i inovativnim rješenjima.

Predavanja na ovom programu izveli su naša profesorica mr. sc. Gordana Ćorić i kolega Vedran Antoljak, a studenti su prije početka imali pripremni zadatak upoznati se s tehnologijom ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). To im je bilo potrebno budući da su tijekom programa radili na elementima svog finalnog zadatka – razvoju koncepta i poslovnog modela za novi Driver’s Coach za sljedeću generaciju luksuznih hiperautomobila, kao i prezentaciji rješenja za potencijalne ulagače.

„Nama inženjerima je sve ovo bilo novo, ali vrlo brzo smo spoznali što su poslovni modeli i digitalna transformacija. S Design Thinking metodologijom smo se susreli prvi puta, no jako nam se svidjela, pokušat ćemo je koristiti što više“, istaknuo je jedan od studenata.

„Uvijek je zadovoljstvo dobiti priliku upoznati studente s neekonomskih fakulteta sa poduzetništvom, kreativnim tehnikama poput design thinkinga i alatima za kreiranje poslovnih modela. Zanimljivo je na kraju programa uočiti promjene u njihovim razmišljanjima, kada na temelju novih znanja počinju razmišljati o realizaciji svojih poslovnih ideja“, istaknula je profesorica Ćorić.

Kolega Antoljak je dodao da je „bilo zanimljivo pratiti razvoj njihovih rješenja na zadani izazov, budući da je to bio put od očekivanih, sigurnih i već viđenih rješenja preko usvajanja povratnih informacija mentora i sugestija za poboljšanje, do svježih, novih rješenja“.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 12.5.2022.