Terenska nastava

Studenti VERN’a u okviru terenske nastave posjetili Hrvatsku narodnu banku

Studenti su u središnjoj banci prisustvovali predavanju o ekonomskoj politici Republike Hrvatske te su se upoznali s bogatom poviješću zgrade HNB-a.

U okviru nastave na predmetima Makroekonomija i Ekonomika poduzeća, studenti prvih godina VERN’ovih preddiplomskih studija Ekonomije poduzetništva i Poslovne informatike su u pratnji predavačice dr. sc. Dijane Pletikose posjetili Hrvatsku narodnu banku.

U HNB-u ih je prvo ugostio dr. sc. Jurica Vukas iz Direkcije za provođenje monetarne politike, koji je našim studentima održao izlaganje o ekonomskoj politici Republike Hrvatske, mjerama monetarne politike, održavanju stabilnosti cijena, značaju tečaja kune za unutarnju i vanjsku ravnotežu gospodarstva, operacijama na otvorenom tržištu te ostalim poslovima središnje banke. Studente je tijekom izlaganja poticao na aktivno sudjelovanje u diskusiji, a oni su svoj interes za temu izlaganja iskazali kroz brojna pitanja. 

Ines Merkl iz Odjela za odnose s javnošću, studente je zatim upoznala s poviješću zgrade HNB-a, u kojoj se nekada nalazila burza vrijednosnih papira. Palača podignuta 1927. godine najvažnije je djelo Viktora Kovačića, a kao spomenik nulte kategorije upisana je u Registar spomenika kulture. Studenti su također posjetili i glavnu dvoranu, koja je specifična po tome što nema prozore, već dnevno osvjetljenje dobiva kroz kupolu na stropu koja je smještena na 16 betonskih stupova.

Zanimljivo je za dodati kako su u burzovnoj dvorani nekada bile smještene 52 telefonske kabine za potrebe trgovanja, pa je zagrebačka burza tada, tom modernom tekovinom nadmašila sve tada postojeće europske burze.