Erasmus+ program

Upoznajte studente iz Španjolske, Nizozemske, Njemačke i Turske koji studiraju na VERN’u

Što misle o Hrvatskoj i Zagrebu? Koje predmete slušaju i kako im je studirati na VERN’u? Prenosimo vam dojmove njih četvero, iz Španjolske, Nizozemske, Njemačke i Turske.

U zadnjoj grupi stranih Erasmus studenata, na VERN’ je u ljetnom semestru stiglo ukupno 33 studenta i studentice, iz devet različitih zemalja, koji su ovaj semestar u okviru Erasmus+ programa međunarodne mobilnosti postali dio naše akademske zajednice.

Što misle o Hrvatskoj i Zagrebu? Koje predmete slušaju i kako im je studirati na VERN’u? Prenosimo vam dojmove njih četvero, iz Španjolske, Nizozemske, Njemačke i Turske.

Rocío Santos
Odlučila sam doći u Zagreb jer nikada prije nisam bila u Hrvatskoj, a htjela sam da moja Erasmus destinacija bude drugačija od onoga što često viđam. Ono što mi se najviše svidjelo na VERN’u, a što se razlikuje od mojeg matičnog fakulteta je individualni pristup studentu. Moj je fakultet veći od VERN’a te je nemoguće uspostaviti takvu povezanost s predavačima, kao na VERN’u. Drago mi je da nam je VERN’ omogućio sudjelovanje u raznim aktivnostima, kojima smo istraživali Hrvatsku. Studiranje ovdje mi je sigurno jedno od najboljih iskustava u životu.

Hendrik Maria Leijten
Zaista mi se sviđa studiranje u Zagrebu na VERN’u. Cijelo veleučilište i grad su me iznenadili na pozitivan način. VERN’ je prepun susretljivih ljudi, ne samo studenata, već i profesora. Što se tiče Zagreba, ovo je grad u kojem se doista pružaju zanimljive prilike za studente. Čini mi se kao pravi studentski grad, jer sam upoznao i puno studenata s drugih fakulteta. Izabrao sam Zagreb, jer sam dosad živio u Rimu, pa sam želio otići na neku destinaciju koja mi je manje poznata. Obožavam istraživati vaš grad i zaista je jedinstven.

Anna Sophia Büttner
Jako mi se sviđa Zagreb i studiranje na VERN’u, jer je u potpunosti drugačije od onog kod kuće u Njemačkoj. Ovdje nam je često zadatak pisati radove kod kuće i raditi prezentacije, kako bi potvrdili aktivnost na satu i razumijevanje teorije, što se razlikuje od metoda na mom fakultetu. Veliko iznenađenje u odnosu na Njemačku je i interakcija predavača sa studentima na satu – zaista pozitivno iznenađenje. U Zagreb sam došla jer sam htjela provesti semestar u inozemstvu i sve me ovdje oduševilo: vrijeme, ljudi, povoljne cijene, itd. Odlično iskustvo.

Ahmed Arif Kaya
U Zagrebu sam prvi put, ali mnogi moji prijatelji koji su bili ovdje rekli su mi da je Hrvatska predivna zemlja. Tijekom dosadašnjeg boravka imao sam priliku upoznati sve Erasmus kolege koji su dolazili iz cijele Europe, putem aktivnosti Udruge ESN – sve te različite kulture, jezike i ljude. Međutim, zaista me iznenadila hrvatska ljubaznost. Pravo bogatstvo ovog programa vidim u proširivanju novih vidika, produbljivanju razumijevanja prema ostalim kulturama i jačanju sposobnosti da se poduzmu promjene. Sve je to bilo moguće iskusiti ovom razmjenom, a ne samo razvijati nova poznanstva. Još uvijek uživam u ovom Erasmus iskustvu i potrudit ću se da i ostane jedno od najboljih iskustava života.

(Andro Anić)

Odjel za komunikacije
Datum objave: 31.5.2017.