Gostujuće predavanje

Suosnivač američkog Adizes instituta na VERN’u održao predavanje za studente „Osnivači, nasljednici, menadžeri“

Gost je naglasio kako ne postoji idealna obitelj, pa tako niti idealno poduzeća, a niti idealna tranzicija generacija u obiteljskim poduzećima

Na VERN’u je gostovao Boris Vukić, suosnivač Adizes Institutea (SAD) i partner za Jugoistočnu Europu te regionalni direktor za savjetovanje obiteljskih poduzeća.

U uvodnom dijelu predavanja gost je studentima ispričao moderniziranu Bajku o hrabrom krojaču koji jednim udarcem ubija sedam muha, te je uvjerio nazočne kako ne postoji idealna obitelj, pa tako niti idealno poduzeća, a niti idealna tranzicija generacija u obiteljskim poduzećima. Na temelju svog dugogodišnjeg iskustva kao konzultant obiteljskih poduzeća na prostorima bivše Jugoslavije, došao je do zaključka da je za uspješno prenošenje posla na sljedeću generaciju potrebno prvo kroz desetak godina dobro pripremiti nasljednike za preuzimanje upravljanja poduzećem, ali samo ako oni to zaista i žele.

Nakon toga, potrebno je dobro pripremiti poduzeće profesionalizacijom menadžmenta, bez obzira hoće li se ono jednog dana izlistati na burzi, tražiti vanjske ulagače za rast poslovanja, prodati, naslijediti unutar obitelji ili povjeriti na upravljanje neobiteljskom menadžeru. To podrazumijeva uvođenje jasnog sustava odgovornosti i depersonalizaciju poduzetničke uloge, a postiže se menadžerskim opismenjavanjem „prvoboraca“ i uvođenjem profesionalnih menadžera.  Na taj način omogućava se konkurentnost, profitabilnost, održivost i „prenosivost“ poslovanja, s osiguranjem urednosti i transparentnosti financijskih rezultata i izvještaja za vlasnike poduzeća.

Također, dodao je,  osnivače je potrebno pripremiti na sljedeći korak – što će raditi i od čega će živjeti u mirovini te koje će izvještaje dobivati da bi i dalje kao vlasnici ili suvlasnici imali udjela u dobiti svojih poduzeća. Vrlo je važno da oni sami sebi pronađu svoju „drugu“ karijeru, te da se unutar obitelji oformi tzv. obiteljski forum, koji redovito raspravlja o svim važnim stvarima za obitelj i poduzeće, posebno o tome kako poduzeće funkcionirati nakon povlačenja osnivača i obitelji.

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 3.4.2019.